Svijet
ZDRAVSTVO, GOSPODARSTVO, OBRANA...

Merkel predstavila njemačke ministre
Objavljeno 27. veljače, 2018.

Vezani članci

ČLANOVI SPD-A SE IZJAŠNJAVAJU

Počelo glasovanje o njemačkoj vladi

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel predstavila je na posebnoj konvenciji stranke popis šest mogućih ministara CDU-a nakon završetka koalicijskih razgovora sa SPD-om za eventualnu novu veliku koaliciju.

"Odabir ministara iz redova CDU-a u novi kabinet pokazao se kao mukotrpna zadaća. Morali smo se odvojiti od dugogodišnjih i zasluženih ministara, ali mislim da nam je uspjela mješavina između novih lica i iskustva i mislim da imamo tim koji je u stanju uhvatiti se u koštac s budućim izazovima", rekla je Merkel u nedjelju nakon sastanka predsjedništva CDU-a koje se u Berlinu okupilo kako bi pripremilo izvanredni stranački kongres koji se održava u ponedjeljak.

Najveću pozornost javnosti izazvalo je imenovanje Jensa Spahna, pripadnika konzervativnog krila CDU-a na mjesto ministra zdravstva. Spahn slovi kao jedan od najžešćih kritičara političkog vodstva Angele Merkel koja je za njega i njegove istomišljenike CDU posljednjih godina odvela previše ulijevo.

Spahn je bio desna ruka bivšeg ministra financija Wolfganga Schäublea.

Predsjednik AfD-a Jörg Meuthen osumnjičio je Spahnovu kandidaturu kao pokušaj Merkel da "stavi svoje kritičare u zavjetinu". S druge strane jedan od vođa Zelenih, Bernd Riexinger kaže da će Spahn na toj dužnosti postati farmaceutskom lobiju i privatnim zdravstvenim osiguravateljima "voljni zastupnik u kabinetu velike koalicije", prenosi njemački Die Welt.

Na mjesto ministrica obrazovanja dolazi dosad relativno nepoznata zastupnica Anja Karliczek iz Sjeverne Rajne-Vestfalije koja dolazi iz hotelske industrije i bavila se financijskim pitanjima. Na mjesto ministra gospodarstva dolazi dosadašnji šef ureda kancelara Peter Altmeier, a na njegovo mjesto Helge Braun.

Ministarstvo poljoprivrede preuzet će bliska suradnica Angele Merkel Julia Kloeckner (45). Riječ je o bivšoj profesorici i novinarki koja je otvorena zagovornica ravnopravnosti spolova, a sudjelovala je u pregovorima o poglavljima o poljoprivredi u koalicijskim razgovorima.

Ursula von der Leyen i dalje će obnašati funkciju ministrice obrane.

Merkel je obznanila imena iz redova CDU-a novog kabineta iako još uvijek nije izvjesno da će do koalicije između demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) uopće doći.

Bivši ministar zdravstva i jedan od najbližih pouzdanika Angele Merkel, Hermann Gröhe (57) i ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière (64) veliki su gubitnici u pregovorima i očekuje se da će im CSU na neki način kompenzirati gubitak pozicije.

To je bila "bolna odluka", komentirala je Merkel o odlasku dvaju ministara.

Članovi SPD-a do četvrtka pismenim putem glasuju o prihvaćanju koalicijskog sporazuma, a time i o ulasku SPD-a u novi kabinet Angele Merkel, čemu se protive veliki dijelovi stranke, a ishod glasovanja potpuno je neizvjestan.

Vuk TEŠIJA
MERKEL JEDINA IZ ISTOČNE NJEMAČKE

Ukupno tri od šest ministarskih mjesta ide ženama. Merkel (63) mogla bi biti najstarija članica njezina kabineta i - jedina koja dolazi iz nekadašnje Istočne Njemačke. Ona je ministre na njezinu popisu opisala kao "energične" i tim koji je "dobra mješavina iskustva i novih lica".

Najveću pozornost izazvalo je imenovanje Jensa Spahna, najžešćih kritičara Angele Merkel

Možda ste propustili...

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

Najčitanije iz rubrike