Svijet
ZDRAVSTVO, GOSPODARSTVO, OBRANA...

Merkel predstavila njemačke ministre
Objavljeno 27. veljače, 2018.

Vezani članci

ČLANOVI SPD-A SE IZJAŠNJAVAJU

Počelo glasovanje o njemačkoj vladi

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel predstavila je na posebnoj konvenciji stranke popis šest mogućih ministara CDU-a nakon završetka koalicijskih razgovora sa SPD-om za eventualnu novu veliku koaliciju.

"Odabir ministara iz redova CDU-a u novi kabinet pokazao se kao mukotrpna zadaća. Morali smo se odvojiti od dugogodišnjih i zasluženih ministara, ali mislim da nam je uspjela mješavina između novih lica i iskustva i mislim da imamo tim koji je u stanju uhvatiti se u koštac s budućim izazovima", rekla je Merkel u nedjelju nakon sastanka predsjedništva CDU-a koje se u Berlinu okupilo kako bi pripremilo izvanredni stranački kongres koji se održava u ponedjeljak.

Najveću pozornost javnosti izazvalo je imenovanje Jensa Spahna, pripadnika konzervativnog krila CDU-a na mjesto ministra zdravstva. Spahn slovi kao jedan od najžešćih kritičara političkog vodstva Angele Merkel koja je za njega i njegove istomišljenike CDU posljednjih godina odvela previše ulijevo.

Spahn je bio desna ruka bivšeg ministra financija Wolfganga Schäublea.

Predsjednik AfD-a Jörg Meuthen osumnjičio je Spahnovu kandidaturu kao pokušaj Merkel da "stavi svoje kritičare u zavjetinu". S druge strane jedan od vođa Zelenih, Bernd Riexinger kaže da će Spahn na toj dužnosti postati farmaceutskom lobiju i privatnim zdravstvenim osiguravateljima "voljni zastupnik u kabinetu velike koalicije", prenosi njemački Die Welt.

Na mjesto ministrica obrazovanja dolazi dosad relativno nepoznata zastupnica Anja Karliczek iz Sjeverne Rajne-Vestfalije koja dolazi iz hotelske industrije i bavila se financijskim pitanjima. Na mjesto ministra gospodarstva dolazi dosadašnji šef ureda kancelara Peter Altmeier, a na njegovo mjesto Helge Braun.

Ministarstvo poljoprivrede preuzet će bliska suradnica Angele Merkel Julia Kloeckner (45). Riječ je o bivšoj profesorici i novinarki koja je otvorena zagovornica ravnopravnosti spolova, a sudjelovala je u pregovorima o poglavljima o poljoprivredi u koalicijskim razgovorima.

Ursula von der Leyen i dalje će obnašati funkciju ministrice obrane.

Merkel je obznanila imena iz redova CDU-a novog kabineta iako još uvijek nije izvjesno da će do koalicije između demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) uopće doći.

Bivši ministar zdravstva i jedan od najbližih pouzdanika Angele Merkel, Hermann Gröhe (57) i ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière (64) veliki su gubitnici u pregovorima i očekuje se da će im CSU na neki način kompenzirati gubitak pozicije.

To je bila "bolna odluka", komentirala je Merkel o odlasku dvaju ministara.

Članovi SPD-a do četvrtka pismenim putem glasuju o prihvaćanju koalicijskog sporazuma, a time i o ulasku SPD-a u novi kabinet Angele Merkel, čemu se protive veliki dijelovi stranke, a ishod glasovanja potpuno je neizvjestan.

Vuk TEŠIJA
MERKEL JEDINA IZ ISTOČNE NJEMAČKE

Ukupno tri od šest ministarskih mjesta ide ženama. Merkel (63) mogla bi biti najstarija članica njezina kabineta i - jedina koja dolazi iz nekadašnje Istočne Njemačke. Ona je ministre na njezinu popisu opisala kao "energične" i tim koji je "dobra mješavina iskustva i novih lica".

Najveću pozornost izazvalo je imenovanje Jensa Spahna, najžešćih kritičara Angele Merkel

Možda ste propustili...

CHERIF CHEKATT NA BOŽIĆNOM SAJMU UBIO JE TRI OSOBE

Policija ubila napadača iz Strasbourga

OSUMNJIČENI GLAVNI POMOĆNICI PRINCA MOHAMMEDA BIN SALMANA

Saudija ne želi izručiti ubojice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SIRIJI NAPETOSTI IZMEĐU DVIJE ČLANICE NATO-A

Erdogan: Turska će ući u sirijski grad Manbidž ako SAD ne ukloni kurdske borce

2

NATO ĆE RAZMOTRITI RAZINU ANGAŽMANA NA KOSOVU

Skupština Kosova usvojila zakone vezane uz formiranje Vojske Kosova

3