Učionica
GISKO

Predavanje i izložba posvećeni Gustavu Klimtu
Objavljeno 11. veljače, 2018.

U organizaciji Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb, u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku, prigodnim je događanjima obilježena 100. obljetnica smrti velikoga austrijskoga slikara Gustava Klimta (1918. – 2018.).

Dana 15. siječnja 2018. svečano je otvorena izložba nazvana „Gustav Klimt: pionir moderne“, a dan kasnije, 16. siječnja 2018. organizirano je predavanje pod nazivom „Vrhunci austrijske secesije – uz 100. obljetnicu smrti Gustava Klimta“ koje održala doc. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak. Izložba nastala pod pokroviteljstvom Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb sastoji se od petnaest postera koji govore o Klimtovu životu i radu, a obogaćeni su reprodukcijama njegovih slika, crteža i murala. Predavanje je pružilo pregled najpoznatijih djela Gustava Klimta, od najranije faze školovanja i slikarskih početaka, koji pripadaju historicističkome razdoblju, do secesijskih i simboličkih slika zrele umjetničke faze. Klimt je s nekolicinom umjetnika obilježio razdoblje bečke moderne, a njegovo ime postaje sinonimom fin de siècla, razdoblja na prijelazu s 19. u 20. stoljeće. Njegova djela nalaze se mnogim svjetskim muzejima i privatnim zbirkama te su predmetom izrazitoga zanimanja stručne i šire javnosti. Na predavanju su bile objašnjene poveznice i utjecaji Klimtove djelatnosti na hrvatske umjetnike (Ivan Meštrović, Vlaho Bukovac, Robert Auer...) te predstavljena djela koja je radio za riječko kazalište, što je stručno obradila dr. sc. Irena Kraševac.

Siniša Petković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva