Sport
PRVI PRAVI TRANSFER

Andrej Lukić za milijun eura otišao u portugalsku Bragu
Objavljeno 17. siječnja, 2018.
Dojučerašnji bijelo-plavi potpisao je ugovor na četiri i pol godine

Osječki prvoligaš ostvario je svoj prvi ozbiljan izlazni transfer otkako su ga prije dvije godine preuzeli novi vlasnici. U bijelo-plavoj svlačionici više ne stanuje Andrej Lukić, koji je od jučer novi član portugalskog prvoligaša Brage.

Treba podsjetiti kako je taj klub prošle zime bio zainteresiran za dovođenje kapetana bijelo-plavih Borne Barišića, ali je tu ponudu Osijek odbio, no ova za Lukića očito je bila neodoljiva. Naime, transfer je vrijedan milijun eura, što uopće nije loš iznos za igrača koji nije imao standardno mjesto u prvoj postavi bijelo-plavih. Istina, Lukić se upisao u klub 100 kada su u pitanju nastupi u HNL-u skupivši 102 nastupa, a debitirao je još u listopadu 2012. godine kada je u 12. kolu ušao u igru u 67. minuti susreta protiv Zadra.

Nema više - za sitniš

Lukić je već uspješno riješio liječničke preglede u Portugalu, pa je stavio autogram na ugovor od četiri i pol godine. Inače, Braga je četvrtoplasirana momčad u prvenstvu, a osigurala si je i europsko proljeće jer će igrati u 1/16 finala Europske lige. U redovima bijelo-plavih igrao je na različitim pozicijama stopera, pa defenzinvog veznog, pa srednjeg veznog, a povremeno se znao naći i u samom vrhu napada. Uglavnom, otišao je, a da nismo saznali na kojoj poziciji može dati najviše. Valjda će se u Portugalu uspješno profilirati do kraja u igračkom smislu. Odšteta koju je Osijek dobio za njega pokazatelj je kako će ubuduće svatko onaj tko želi Osijekova igrača morati posegnuti duboko u džep. Točnije, teško će klupski menadžment pristajati na odštete koje u sebi sadržavaju manje od šest nula.

- Prošla su vremena kada su se igrači NK Osijek transferirali za nekoliko stotina tisuća eura, što nije bila prava tržišna cijena. Na primjeru Lukića očituje se kako ćemo ubuduće poslovati. Mislim kako možemo biti vrlo zadovoljni obavljenim poslom. Osijek smo vratili na nogometnu kartu Europe, pa sukladno tome naši igrači moraju u financijskom smislu dosegnuti određene vrijednosti koje idu uz takve rezultate i iskorak koji stalno ostvarujemo. To se, dakako, odnosi i na iznos koji nam pripada u smislu odštete. Nema više prodaje za sitniš, poručio je Ivan Meštrović, suvlasnik i predsjednik Uprave osječkog prvoligaša.

Osijek je za milijunski iznos transferirao igrača koji nije imao status standardnog prvotimca. Bio je Lukić često u Zekićevim kombinacijama, ali nikada nije stekao status nezamjenjivog. Baš stoga njegov odlazak ne bi smio biti preveliki problem ili nešto što osječki prvoligaš ne može nadoknaditi. Osim toga, možda će se time otvoriti mogućnost za afirmaciju nekog novog klinca.

Sada dolasci

Lukić je treći igrač koji je bio u rosteru prve momčadi Osijeka prošle jeseni kojeg nećemo gledati na proljeće. Prije njega bijelo-plavu svlačionicu već je napustio iskusni Zoran Lesjak, koji je otišao na posudbu u redove talijanskog trećeligaša Santarcangela, a Nikola Matas još uvijek je u potrazi za novim klubom. Lukićev odlazak, tvrde u osječkom prvoligašu, neće biti pravilo prema kojem će se ponašati u budućnosti, točnije taj transfer ni slučajno ne znači početak nekakve rasprodaje igrača.

- Posao je okončan na opće zadovoljstvo. Braga je ozbiljan klub, pred nas su stavili kvalitetnu ponudu koja je dobra prilika za Andreja da se oproba na većoj razini od ove na kojoj je igrao dosad. Lukić može igrati na više pozicija i vjerujem da će se tamo dobro snaći, bez obzira na konkurenciju koja ga očekuje. Htio bih naglasiti kako nije riječ ni o kakvoj rasprodaji naših igrača, nego su se u ovom transferu poklopile okolnosti koje nam odgovaraju i ne remete sve ono što smo zamislili za nastavak sezone - rekao je Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.

U svjetlu tih odlazaka treba očekivati kako će osječki prvoligaš u danima koji dolaze popuniti svoju svlačionicu s ponekim igračkim pojačanjem jer trener Zoran Zekić u ovom trenutku, ako ne računamo mlađe snage, na raspolaganju ima smanjenu kvantitetu. Zapravo, Lukićev transfer mogao bi upozoravati kako je sportski direktor Alen Petrović pred zaključenjem posla kada je u pitanju prvi ulazni transfer ove zime, ali po običaju, o tome ne želi reći ni slova dok posao ne bude okončan do kraja.

Dalibor KELER

123

nastupa skupio je Lukić u bijelo-plavom dresu od kojih su

102

u HNL-u

8

pogodaka postigao je u svim natjecanjima za Osijek

Andrej Lukić

novi igrač Brage

Prvi dojmovi su izvrsni, Braga je fantastičan klub. Klub koji ima dobru reputaciju širom svijeta i jako sam sretna što sam ovdje

Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

Najčitanije iz rubrike