Učionica
FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U OSIJEKU SUORGANIZATOR I 28. KRLEŽINIH DANA

Dvodnevni znanstveni skup „Redatelji i glumci hrvatskog kazališta”
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Kazališno-teatrološka manifestacija XXVIII. Krležini dani održana je u Osijeku od 7. do 9. prosinca 2017. Organizatori su i ove godine bili Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU - Odsjek za povijest hrvatskog kazališta iz Zagreba te Filozofski fakultet Osijek.

Već tradicionalno Krležini dani imaju svoj kazališni, izložbeni, promocijski i znanstveni dio. Tako su u osječkom HNK-u, u okviru kazališnoga dijela, izvedene tri predstave („Anđeli Babilona” Mate Matišića, „Vrzino kolo” Joze Ivakića i „U agoniji” Miroslava Krleže), izložba je bila posvećena Milanu Ogrizoviću i kazalištu, a u promocijskome su dijelu predstavljena dva naslova – zbornik „Krležini dani u Osijeku 2016. – Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu, drugi dio” te „Redateljske bilješke” Ivice Kunčevića.

Znanstveni dio Krležinih dana održan je na Filozofskom fakultetu 8. i 9. prosinca. Tema ovogodišnjega dvodnevnog znanstvenog skupa imala je radni naslov „Redatelji i glumci hrvatskoga kazališta”. Krovna tema skupa privukla je 28 izlagača iz Hrvatske i inozemstva koji su iz različitih perspektiva promišljali ulogu i važnost redatelja i glumca u hrvatskome kazalištu. „Dosadašnje su teme ovoga znanstvenoga dijela skupa bile više usmjerene na istraživanje dramskih tekstova i okolnosti u kojima su nastali. Ove su godine u središtu pozornosti bili izravni proizvođači kazališne umjetnosti, odnosno osobe koje stoje iza kazališnih predstava”, rekao je Boris Senker, predsjednik Odbora Krležinih dana.

Zlata ŠUNDALIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODRŽANA 38. PROMOCIJA DOKTORA ZNANOSTI

Novih 116 doktora znanosti na Sveučilištu u Osijeku

2

MEDICINSKI FAKULTET OSIJEK

Perjanica biomedicine i zdravstva istočne Hrvatske

3

DONESENE UPISNE KVOTE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Na osječke fakultete i odjele može se upisati novih 3829 studenata