Učionica
FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U OSIJEKU SUORGANIZATOR I 28. KRLEŽINIH DANA

Dvodnevni znanstveni skup „Redatelji i glumci hrvatskog kazališta”
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Kazališno-teatrološka manifestacija XXVIII. Krležini dani održana je u Osijeku od 7. do 9. prosinca 2017. Organizatori su i ove godine bili Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU - Odsjek za povijest hrvatskog kazališta iz Zagreba te Filozofski fakultet Osijek.

Već tradicionalno Krležini dani imaju svoj kazališni, izložbeni, promocijski i znanstveni dio. Tako su u osječkom HNK-u, u okviru kazališnoga dijela, izvedene tri predstave („Anđeli Babilona” Mate Matišića, „Vrzino kolo” Joze Ivakića i „U agoniji” Miroslava Krleže), izložba je bila posvećena Milanu Ogrizoviću i kazalištu, a u promocijskome su dijelu predstavljena dva naslova – zbornik „Krležini dani u Osijeku 2016. – Hrvatska drama i kazalište u inozemstvu, drugi dio” te „Redateljske bilješke” Ivice Kunčevića.

Znanstveni dio Krležinih dana održan je na Filozofskom fakultetu 8. i 9. prosinca. Tema ovogodišnjega dvodnevnog znanstvenog skupa imala je radni naslov „Redatelji i glumci hrvatskoga kazališta”. Krovna tema skupa privukla je 28 izlagača iz Hrvatske i inozemstva koji su iz različitih perspektiva promišljali ulogu i važnost redatelja i glumca u hrvatskome kazalištu. „Dosadašnje su teme ovoga znanstvenoga dijela skupa bile više usmjerene na istraživanje dramskih tekstova i okolnosti u kojima su nastali. Ove su godine u središtu pozornosti bili izravni proizvođači kazališne umjetnosti, odnosno osobe koje stoje iza kazališnih predstava”, rekao je Boris Senker, predsjednik Odbora Krležinih dana.

Zlata ŠUNDALIĆ
Možda ste propustili...