Učionica
U OPATIJI ORGANIZIRAN MEĐUNARODNI I HRVATSKI KONGRES O BRAŠNU I KRUHU

Na kongresu više od 200 sudionika iz 15 zemalja svijeta
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Deveti međunarodni kongres „Flour-Bread '17“ i jedanaesti hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna „Brašno-kruh '17.“ održan je od 25. do 27. listopada 2017. u Grand hotelu Adriatic u Opatiji.

Teme su kongresa bile: Kvaliteta žitarica i proizvoda na bazi žitarica, Tehnologije prerade žitarica i proizvodnje proizvoda na bazi žitarica, Žitarice i zdravlje, Sigurnost žitarica i proizvoda na bazi žitarica te Gospodarenje otpadom u industriji prerade žitarica. Program kongresa uključivao je plenarna i pozvana predavanja, usmena priopćenja i priopćenja na posterima, radionicu „Kako izračunati hranjivu vrijednost hrane“, praktičnu prezentaciju pripreme muffina pod nazivom „Muffin surprise“, prezentaciju industrijske i laboratorijske opreme, proizvoda na bazi žitarica i popratnih publikacija, zajednička druženja te sastanak predstavnika međunarodne udruge Global Harmonization Initiative. Kongresu je nazočilo ukupno 218 osoba, i to 125 registriranih sudionika kongresa, 48 registriranih sudionika radionice te 45 posjetitelja. Uz sudionike iz Hrvatske, na kongresu su bili prisutni stručnjaci i znanstvenici iz još 14 zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Francuske, Irana, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije, Srbije, Španjolske, Šri Lanke i Turske. Osim navedenoga, na kongresu se predstavilo 12 izlagača laboratorijske i procesne opreme iz zemlje i inozemstva. Održano je ukupno 39 usmenih predavanja, od čega tri plenarna predavanja, 11 pozvanih predavanja, 19 usmenih priopćenja, tri sponzorska predavanja te tri interaktivna predavanja na radionici. Uz usmena predavanja, na kongresu je prezentirano i 38 posterskih priopćenja. Na zatvaranju kongresa, tradicionalno su dodijeljene tri nagrade za najbolje postersko priopćenje, Best Poster Award. Ocjenjivanje je provelo tročlano međunarodno povjerenstvo koje je potom nagrade (besplatnu kotizaciju za kongres „Flour-Bread '19“) dodijelilo dobitnicima. To su: izv. prof. dr. sc. Anita Pichler, Ivana Ivić i prof. dr. sc. Mirela Kopjar (PTF Osijek, Hrvatska); zatim Urszula Gawlik-Dziki, Dariusz Dziki, Urszula Złotek i Anna Jakubczyk (Poljska) te doc. dr. sc. Ante Lončarić i akademkinja Vlasta Piližota (Hrvatska). Sljedeći „Flour-Bread“ i „Brašno-kruh“ kongres bit će održan u jesen 2019. godine.

Ivica STRELEC, Jurislav BABIĆ
Organizatori i pokrovitelji kongresa

Kongres su organizirali Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Međunarodna udruga za kemiju i tehnologiju žitarica (ICC) i Hrvatska agencija za hranu (HAH). Pokrovitelji su kongresa bili Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo poljoprivrede RH, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Primorsko-goranska županija, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a potporu organizaciji dale su i dvije međunarodne udruge: ISEKI Food Association (IFA) i Global Harmonization Initiative (GHI).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike