Učionica

Važno gostovanje osječke Umjetničke akademije u Kini
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Po preporuci Jasminke Mesarić, predsjednice Upravnoga odbora Hrvatskog centra UNIMA-e, nevladine organizacije pridružene UNESCO-u koja okuplja ljude iz cijeloga svijeta koji pridonose razvoju lutkarske umjetnosti, Umjetnička akademija u Osijeku od 6. do 13. prosinca 2017. gostovala je na 3. Međunarodnom festivalu „Put svile” i na 5. Međunarodnom lutkarskom festivalu u Quanzhou, u Kini.

Zahvaljujući potpori rektora Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlade Guberca, kao i Grada Osijeka te Osječko-baranjske županije, studenti treće godine preddiplomskoga studija glume i lutkarstva Odsjeka za kazališnu umjetnost UAOS-a kineskim domaćinima predstavili su se predstavom inspiriranom putopisima „Skriveno u oku” autorice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić, dekanice Umjetničke akademije u Osijeku. Studente su predvodili izv. prof. art. Robert Raponja, prorektor Sveučilišta u Osijeku za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju te Katica Šubarić, umjetnička suradnica Akademije.

Uz brojne goste festivala iz Izraela, Turske, Mongolije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske i Australije, osječkom studentu Luki Vondraku pripala je čast da se u ime stranih izvođača na završnoj ceremoniji festivala zahvali domaćinima na gostoprimstvu i organizaciji. Studenti i nastavnici UAOS-a vjeruju kako su svojim aktivnostima dostojno predstavili Sveučilište u Osijeku, Grad, Županiju i Hrvatsku. Stoga ne treba čuditi zanimanje Šangajske dramske akademije da s osječkom Umjetničkom akademijom razvija odnose te da se njihovi studenti i nastavnici u budućnosti predstave na tradicionalnim festivalima UAOS-a u Osijeku i Đakovu – međunarodnoj reviji lutkarstva Lutkokaz i međunarodnom festivalu kazališnih akademija Dioniz. Također, Lou Wei, dekan Šangajske dramske akademije, pozvao je osječke studente i profesore u radni posjet, a postoji i veliko zanimanje za razmjenom studenata i profesora.

Antonio ŠABIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike