Učionica
8. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP “DIJETE I JEZIK DANAS”

O razvoju pismenosti u materinskom i inom jeziku
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Nastavljajući svoju tradiciju sustavnoga istraživanja usvajanja, učenja i podučavanja jezika u ranoj dječjoj dobi, Odsjek za filologiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek (FOOZOS) organizirao je 8. međunarodni znanstveni skup „Dijete i jezik danas” koji je održan 1. i 2. prosinca 2017.

Skup je zaživio još 2001. na poticaj profesorica Irene Vodopije i Elvire Petrović. Njegovu su tradiciju potom uspješno nastavile doc. dr. sc. Dubravka Smajić te ovogodišnje predsjednice Organizacijskoga i Programskoga odbora doc. dr. sc. Valentina Majdenić i doc. dr. sc. Željka Flegar.

Ovogodišnji skup pod nazivom „Razvoj pismenosti u materinskom i inom jeziku” okupio je hrvatske i inozemne znanstvenike koji su predstavili, raspravili i razmijenili različite spoznaje o jednom od osnovnih općeljudskih postignuća – pismenosti. Glavne su teme konferencije bile: izranjajuća pismenost, razvoj funkcionalne pismenosti, međujezični utjecaji, jezični krajobraz i razvoj pismenosti, dječja književnost i razvoj pismenosti te mediji i razvoj pismenosti. Svoja istraživanja predstavilo je 75 znanstvenika iz deset svjetskih zemalja, a plenarna su izlaganja održale: izv. prof. dr. sc. Jelena Kuvač Kraljević sa Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Milena Mileva Blažić sa Sveučilišta u Ljubljani te prof. Janet Enever sa švedskoga sveučilišta Umeå i Sveučilišta Reading u Velikoj Britaniji. Idući, deveti skup „Dijete i jezik danas” bit će održan u rujnu 2017., također na FOOZOS-u.

(Ivana Trtanj)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike