Sport
CHALLENGE KUP ODBOJKAŠICA

U Ostravi popraviti dojam iz Gradskog vrta
Objavljeno 10. siječnja, 2018.

Za deset dana najbolji hrvatski odbojkaški klubovi nastavljaju borbu za superligaške bodove. No, neki će u akciju i malo ranije, pa će tako odbojkašice Osijeka prvu službenu utakmicu u 2018. godini odigrati u Češkoj. Riječ je o uzvratnom dvoboju šesnaestine finala Challenge Cupa, u kojemu će se sastav Branislava Franića najvjerojatnije i oprostiti od igranja na međunarodnoj sceni. Naravno, ne treba nikoga unaprijed otpisati, ali Osječanke su svjesne da će u srijedu navečer (18 sati) u Ostravi njima biti namijenjena uloga autsajderica. Ništa čudno ako znamo da je prvi ogled u Gradskom vrtu uvjerljivo pripao Čehinjama, koje su za 74 minute u tri seta odradile za njih odličan posao.

- Znali smo da igramo protiv suparnika s većim rejtingom, ali nisam očekivao da ćemo u prvoj utakmici glatko izgubiti. Činjenica je da poraz nije senzacija, ali planirali smo pružiti ravnopravniju partiju. Nismo bili pravi, tek smo u dijelu trećeg seta pokazali da smo morali više i bolje - smatra trener Franić.

Prva utakmica odigrana je prije gotovo mjesec dana (13. prosinca), a bilo je to vrijeme kada su Grubeša, Babić, Bilić, Grahovac, Sučić, Zirn, Krivić i ostale veće bile energetski prazne. Studeni i prosinac donio je Osječankama naporan ritam koji nije bilo lako izdržati. Primjerice, samo tri dana prije dvoboja s Čehinjama slavila se pobjeda u pet setova protiv aktualnih prvakinja Marina Kaštela u domaćem prvenstvu.

- Igrali smo na tri kolosijeka, utakmice su se redale kao na vrpci, bilo ih je dosta u pet setova, stoga je bilo očekivano da pred kraj godine umor izađe na vidjelo. Uz to, protiv Ostrave bili smo u nekom grču, koji mi je teško objašnjiv, jer mi u ovoj seriji zaista nemamo nikakav imperativ. Stoga očekujem da u uzvratu budemo opušteniji, samim time i ravnopravniji - priželjkuje trener Osijeka, kojemu će ovo biti četvrta utakmica u Challenge kupu ove sezone. Jedina pobjeda dosad ostvarena je u Beču protiv Schwechata nakon “zlatnog seta”, koji je donio i proboj u glavni ždrijeb ovog natjecanja. Podsjećamo, prva utakmica završena je porazom u pet setova u Gradskom vrtu, ali odbojkašice s Drave nisu u Austriju otišle na izlet.

- U prošlom kolu ipak smo nakon prve utakmice imali aktivniji rezultat. Osim toga, sada igramo i protiv jačeg suparnika, stoga nemamo neke iluzije. Ali nismo bez ambicija, naprotiv, ako nam se ukaže prigoda, pokušat ćemo je iskoristiti - priželjkuje Franić, koji je ipak realan i svjestan odnosa snaga.

Ostrava je po povratku iz Slavonije odigrala još dvije utakmice u prvenstvu, a godinu je okončala prvim porazom. Nanio joj ga je lider Prostojeov, pa je stanku dočekala na trećem mjestu. No, utakmica protiv Osijeka bit će im i uvertira za derbi protiv drugoplasiranog Olomouca (trenutno ima bod više), stoga bi bilo poželjno da Čehinje malo i kalkuliraju u srijedu navečer. U tom slučaju moglo bi biti zanimljivije nego prije mjesec dana u gradu na Dravi. Prolazak dalje nije realno očekivati, ali popravak dojma i dobra najava za nastavak domaće sezone su poželjni.

Nino BENČINA

Branislav Franić

trener odbojkašica Osijeka

Očekujem da u uzvratu budemo opušteniji, samim time i ravnopravniji suparnik Ostravi negoli što smo to bili u Osijeku.

BEZ KAPETANICE GRUBEŠE

Na žalost, uoči puta u Češku, bilo je jasno kako u uzvratnom susretu u Ostravi Osječanke neće moći računati na svoju kapetanicu Ivanu Grubešu. Na posljednjem treningu ponovno su se pojavili problemi s leđima. Kako se ne želi riskirati za ostatak sezone, odlučeno je da propusti uzvratni susret Challenge cupa.

Najčitanije iz rubrike