Svijet
TEMPERATURNI EKSTREMI

Vrijeme se šali, u SAD-u -40, a čak +47 u Australiji!
Objavljeno 9. siječnja, 2018.

Bogu metereologije očito je dosadno, pa se ovih dana igra temperaturnim ekstremima, od -40 na sjeveru SAD-a i jugu Kanade te +47 u Sydneyju. Metereolozi u Australiji objavili su kako je nedjelja bila najtopliji dan od 1939. godine u Sydneyju, gdje je temperatura u predgrađu Penritha dosegnula 47,3 stupnjeva Celzijevih. Na stadionu gdje se igra kriket bilo je izmjereno 57,6 stupnjeva u sredini terena!

U širem području Sydneyja nametnuta je zabrana paljenja vatre kako bi se izbjegao rizik od požara, koji su uobičajeni u ljetnom razdoblju u Australiji. Nekoliko požara već je zabilježeno u subotu, a mnogo je kuća uništeno u državama Viktorija i Južna Australija. U rujnu 2017. Australci su upozoreni da se pripreme na opasno razdoblje požara nakon jedne od najsuših zima dosad. Više od 200 rekorda u temperaturi premašeno je diljem Australije između prosinca 2016. i veljače 2017. , s toplinskim valovima, požarima i poplavama tijekom ljetnih mjeseci.

Stručnjaci su upozorili da su temperature kopna i mora pogođene klimatskim promjenama koje vode još ekstremnijim vremenskim uvjetima. Zbog relativno male naseljenosti (24 milijuna stanovnika) u odnosu prema svojoj površini i velike ovisnosti o ugljenu kao energetnu, Australija je jedan od najvećih svjetskih onečišćivača stakleničkim plinovima po glavi stanovnika.

Na drugoj strani zemaljske kugle ekstremna hladnoća pogodila je sjeveroistok SAD-a i jugoistok Kanade. Prije nekoliko dana temperature su dosezale i -40, potukavši rekorde hladnoće. Prema brojkama američkih medija, ledene temperature odgovorne su za smrt 22 osobe. U nedjelju je termometar pokazivao povijesno nisku temperaturu od -15 stupnjeva Celzijevih u njujorškog zračnoj luci JFK, gdje je vladao kaos zbog otkazivanja i kašnjenja letova. Ni jedan međunarodni zrakoplov nije sletio na terminal 1 kamo stižu letovi Air Francea, Japan Airlinesa, Korean Aira i Lufthanse. Ukupno su otkazana 94 leta, a 17 ih je preusmjereno. U Bostonu je izmjereno -19 stupnjeva Celzijevih u nedjelju ujutro, što nije izmjereno od 7. siječnja 1986. Temperature bi se ipak trebale popeti sljedećih dana.

Na istoku Kanade meteorološke službe proglasile su uzbunu zbog ekstremne hladnoće praktički posvuda. No, pad temperature popratit će nove snježne oborine. Temperatura je u podne u nedjelju još iznosila -20 stupnjeva Celzijevih u Quebecu i New Brunswicku. Hladnoća je otežavala i pomorski prijevoz u Kanadi. M.Bugarić/H

ZBOG “PAKLA” PREDALA MEČ

Unatoč rekordnoj temperaturi u Sydneyju, organizatori tamošnjeg WTA turnira nisu prekidali natjecanje. Temperaturni šok posebno je pogodio 11. igračicu svijeta, Francuskinju Kristinu Mladenović, koja je, nakon što je izgubila prvi set, kod rezultata 4:2 u drugom, predala meč Australki Ellen Perez. “Bila su 43 stupnja, a na igralištu možda i 50 u trenutku kada sam počela", rekla je Perez te je izrazila žaljenje svojim fanovima, prenosi agencija AFP.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike