Učionica
KULTNI FESTIVALI STERIJINO POZORJE I BITEF PREDSTAVLJENI U OSIJEKU

Umjetnička akademija u Osijeku potpisala sporazum o suradnji s festivalom Sterijino pozorje
Objavljeno 17. prosinca, 2017.

Umjetnička akademija u Osijeku potpisala je Sporazum o suradnji s jednom od najuglednijih i najrelevantnijih festivalskih kazališnih manifestacija u regiji - Sterijinim pozorjem iz Novog Sada.

Sterijino pozorje, utemeljeno još 1956. godine (i do 1991. godine noseći naziv Jugoslavenske kazališne igre), festival je srpske nacionalne drame i kazališta koji se svake godine održava u Novom Sadu. Najprestižnija je kazališna manifestacija u Srbiji, ništa manje značajna i za kazališnu scenu u regiji, a nagrade Sterijinog pozorja (koje su u povijesti ovoga festivala dobivali i hrvatski glumci i redatelji) po svojoj su uglednosti vrhunac priznanja kazališnim umjetnicima u Srbiji i kazališnim umjetnicima iz inozemstva.

Sporazum o suradnji službeno je potpisan 13. studenoga 2017., kada su u prepunoj svečanoj dvorani Umjetničke akademije u Osijeku ujedno predstavljene manifestacijske značajke Sterijinog pozorja i brojna popratna izdanja ovoga festivala kroz riječi direktora festivala Miroslava Mikija Radonjića te književnika i filozofa Gorana Ibrajtera. Tom prigodom predstavljena je još jedna kultna kazališna manifestacija iz susjedne Srbije - BITEF-u (Beogradski Internacionalni Teatarski festival), koji sa svojom 50-godišnjom poviješću važi za jedan od većih i važnijih europskih festivala, o čemu je više govorio direktor Miloš Latinović.

"Do ideje održavanja ovakvog susreta različitih kulturnih i kulturoloških identiteta došlo je primarno zato što naša Akademija već nekoliko godina sudjeluje na festivalu Sterijinog pozorja. S druge strane, ovdje su i studenti i profesori Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku koji pomiču granice prepoznavanja različitih prostora umjetničkog identiteta. Stoga smo smatrali kako je upravo ovo druženje poticaj za prezentaciju različitih književnih, festivalskih i kulturoloških projekata koje nude BITEF i Sterijino pozorje", istaknula je dekanica Umjetničke akademije u Osijeku, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Igor Gajin
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike