Svijet
NEUSPJEŠNA DIPLOMACIJA

Srpske veleposlanike mnogi ne žele primiti
Objavljeno 12. prosinca, 2017.

Idejom da se uvede reciprocitet u susrete inozemnih veleposlanika sa srpskim državnim vrhom, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić zapravo je priznao kako srpska diplomacija ne samo da ne radi dobro nego da ima ozbiljne neuspjehe, piše beogradski Blic dodajući kako tome u prilog svjedoči i podatak da od 69 veleposlanika, koliko ih Srbija ima u svijetu, njih čak 24 ni jednom nije primio šef diplomacije zemlje u kojoj su na dužnosti.

O istoj temi pišu i Večernje novosti i iznose porazni podatak kako srpski veleposlanici čekaju na prijam u čak 11 europskih država među kojima su neke od najvećih i najjačih europskih zemalja od Njemačke, Francuske, preko Italije, Austrije, Španjolske i Potrugala do Finske i Danske, Nizozemske, Belgije i Velike Britanije. Navode primjer veleposlanika Srbije u Portugalu koji je tamo na dužnosti već dvije godine, ali još nije uspio dogovoriti prijam kod ministra vanjskih poslova zemlje gdje obavlja diplomatsku dužnost. Ni u susjednim zemljama, poput Albanije i Crne Gore, srpski diplomatski predstavnici nisu više cijenjeni, pa ih još nije primio nitko iz tamošnjih diplomatskih krugova.

Ništa veći ugled i uvažavanje Srbija nema ni u zemljama izvan Europe, pa na prijam čekaju i veleposlanici Srbije u SAD-u, Indiji, Japanu, Južnoj Koreji, Etiopiji i Keniji, a kao zabrinjavajuću zanimljivost, srpski mediji navode kako srpski diplomati nisu imali susrete ni s visokim dužnosnicima, osim kada su stupili na dužnost, u zemljama za koje u Srbiji vlada uvjerenje da su veliki prijatelji Srbije poput Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine.

Razlog pisanja srpskih medija o ovoj temi koja baca tamnu sjenu na srpsku diplomaciju pokrenuo je sam Ivica Dačić prije nekoliko dana kada je, valjda iznerviran ovim podacima, zaprijetio kako će uvesti reciprocitet i neće primati veleposlanike zemalja koji neprimanjem srpskih veleposlanika ne pokazuju poštovanje prema Srbiji i najavio kako će primiti i omogućiti prijam kod najviših srpskih državnih dužnosnika samo veleposlanicima zemalja u kojima srpski diplomati imaju isti takav tretman. No, srpski analitičari međunarodne politike i diplomatskih odnosa te bivši veleposlanici drže kako Dačićeva ideja o reciprocitetu neće donijeti ništa dobroga Srbiji. “Na ovaj način Dačić može napraviti samo ozbiljnu diplomatsku krizu”, kažu oni. M.Flego

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike