Sport
EUROPSKA POTVRDA

Žitnjaku, Malovanu i Šušnjari UEFA licenca za trenere vratara
Objavljeno 17. studenog, 2017.

U osječkom nogometnom prvoligašu veliku pozornost pridaju edukaciji svoje struke iz Škole nogometa, a ovog tjedna ona je bogatija za tri trenera sa specijaliziranim diplomama UEFA-e. Riječ je o trenerima koji se bave vratarima. Voditelj Škole nogometa Miroslav Žitnjak i treneri vratara Domagoj Malovan i Filip Šušnjara stekli su UEFA licencu na tečaju HNS-a za specijalizaciju rada s čuvarima mreže. Bio je to prvi takav tečaj u europskom nogometu koji je posvećen užoj specijalizaciji stručnjaka koji rade s vratarima. Edukaciju su vodili mentor Vatroslav Mihačić, njegov prvi suradnik i jedan od začetnika ove inicijative Miroslav Žitnjak, te bivši hrvatski reprezentativac Tomislav Butina.

- Sada ćemo napokon imati status koji nam pripada kada govorimo o struci i stožerima, kako klupskim, tako i onim reprezentativnim. Edukacija je bila i sadržajna i kvalitetna, na visokoj europskoj razini. Često slušamo priče koliko je u svakoj momčadi bitna uloga vratara, pa je onda logično da i njihovi treneri trebaju imati odgovarajući tretman. Licenciranje će u tom smislu biti nužno već od sljedeće sezone i imat ćemo jasne kriterije tko može raditi s golmanima na određenoj razini - rekao je Miroslav Žitnjak.

Inače, u genereraciji diplomaca trojica su bila iz Osijeka od 15 polaznika. Domagoj Malovan već je “magistrirao” na tom područuju jer duži niz godina radi s vratarima prve momčadi.

- Slušali smo brojne predavače, imali teoretsku i praktičnu edukaciju iz koje smo dosta toga mogli naučiti, što ćemo moći primjenjivati u radu. Lijepo je imati službenu potvrdu da smo licencirani na europskoj razini za posao koji obavljamo - kaže Domagoj Malovan.

Filip Šušnjara je, pak, isto tako već duže vrijeme angažiran u radu s vratarima Škole nogometa. On je u procesu školovanja još od 2009. godine.

- Gledam na to kao na priznanje i motiv za dalje. Drago mi je da se počelo razmišljati na način da i treneri vratara zaslužuju biti vrednovani kao i ostale kolege u trenerskom poslu. Ne želim govoriti o dosadašnjem možebitnom podcjenjivanju, ali je ovo svakako vrijedan iskorak za nas - zaključio je Filip Šušnjara. D.Keler

Možda ste propustili...

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

Najčitanije iz rubrike