Svijet
PREDSJEDNIČKI IZBORI U SLOVENIJI

Pahor će u Zagreb nakon Bruxellesa
Objavljeno 12. studenog, 2017.

Borut Pahor u drugom je krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji osvojio još jedan mandat na čelu države porazivši Marjana Šareca, načelnika gradića Kamnika, do prije nekoliko mjeseci političkog anonimusa čija bi pobjeda predstavljala veliko iznenađenje.

U prvom krugu izbora prije tri tjedna Pahoru je za pobjedu nedostajalo samo dvadesetak tisuća glasova, dok je Šarec dobio 25 posto. Prema projekcijama i ispitivanjima javnog mnijenja, Pahor koji se poziva na svoje iskustvo u politici i smatra jamcem političke stabilnosti, i dalje je bio favorit, ali s mnogo tješnjim rezultatom nego što se pretpostavljalo.

Za razliku od 54-godišnjeg Pahora, koji je tijekom dugogodišnje karijere među ostalim bio predsjednik parlamenta, premijer i zastupnik u Europskom parlamentu, 15 godina mlađi Šarec, diplomirani glumac i nekadašnji komičar koji se politikom na lokalnoj razini počeo baviti prije sedam godina, navodio je kao svoju prednost to što ne pripada političkoj eliti i da zna kako ispuniti potrebe "malih ljudi", a zanijekao je da iza njegove kandidature stoji politički krug blizak nekadašnjem predsjedniku Milanu Kučanu.

U novom predsjedničkom mandatu Borut Pahor kao prvu destinaciju za inozemni posjet izabrao je Bruxelles, a kao drugu Zagreb, dok bi protukandidat Marjan Šarec taj raspored obrnuo, no obojica su u sučeljavanjima iskazivala prilično suverenistički stav u obrani "nacionalnih interesa", kako u pogledu otvorenih pitanja s Hrvatskom, tako i s obzirom na reformske procese u Europskoj uniji.

Odnosi s Hrvatskom nisu u utrci za položaj predsjednika Slovenije dominirali kao u nekim prethodnim političkim kampanjama. No, kandidati nisu mogli pobjeći od standardnih pitanja voditelja sučeljavanja i birača vezanih na arbitražu, žičane protumigrantske prepreke što ih je na četvrtini granice postavila Cerarova vlada, a izjasnili su se i o odnosu Agrokora i Mercatora te pitanju privatizacije.

Šarec je u sučeljavanjima kazao da bi na svoje prvo predsjedničko putovanje otišao u Zagreb, gdje bi predstavio svoje stajalište o otvorenim pitanjima, nakon toga pozvao u posjet Sloveniji američki predsjednički par, a tek onda otišao u Bruxelles. Šarec je kazao da bi Cerarovu vladu odmah pozvao da se bodljikava žica na granici s Hrvatskom ukloni jer više nije potrebna, a šteti i lokalnom slovenskom stanovništvu, a Pahor da je svoje mišljenje o tome više puta već rekao, no da je to u nadležnosti vlade, pa više svojim izjavama ne želi slabiti državne pregovaračke pozicije u odnosima s Hrvatskom. D.Pav./H

OBOJICA ZA PRIMJENU ARBITRAŽE

Oba kandidata založila su se da Slovenija treba inzistirati na primjeni arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje. Šarec se u arbitražnom sporu zauzeo za “tihu diplomaciju” te upozorio na razlike koje su u javnim izjavama o arbitraži iznosili premijer i ministar vanjskih poslova, što prema njegovoj ocjeni sramoti vladu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike