Učionica
MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2017. PROSLAVLJEN U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

"Odnekud dolaze sanjari: Književno djelo Stjepana Tomaša"
Objavljeno 12. studenog, 2017.

Od 16. listopada do 9. studenoga 2017. u izložbenoj auli u prizemlju Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek bila je postavljena izložba "Odnekud dolaze sanjari: književno djelo Stjepana Tomaša".

Izložba je postavljena u povodu Mjeseca hrvatske knjige 2017. i druga je iz ciklusa "Zavičajne priče" koji je Knjižnica pokrenula kako bi se promovirala zavičajna zbirka, skrenula pažnja i potaknulo zanimanje za Osječane o kojima šira javnost malo zna, a koji su svojim radom upisali Osijek na kulturnu kartu Hrvatske. Ovom su prilikom bila izložena književnikova djela koja posjeduje GISKO, kao i fotografije i književne nagrade koje je ustupio sâm autor. Život i književno djelo Stjepana Tomaša prikazani su i na šest tiskanih plakata pod nazivom: "Slika koja svira", "Sveti bunar motiva i likova", "Provincija je stanje duha", "Mali čovjek u vrtlogu povijesti", "Tamna strana odrastanja" i "Na kazališnim daskama". Stjepan Tomaš hrvatski je književnik rođen u Novoj Bukovici 2. siječnja 1947. godine. Živi i radi u Osijeku. Piše romane, drame, kratke priče, pripovijetke i radijske drame za djecu i odrasle. Književnim se radom bavi od 1971. godine.

(Svjetlana Mokriš, Ljiljana Krpeljević)

Slavonija i Baranja – književna inspiracija

Slavonija i Baranja su Tomaševa književna inspiracija. Usprkos ljubavi prema rodnome kraju, svjestan je da su ovi prostori provincijalni te je provincija tema koja će ga dugo opsjedati, i to ne samo ona geografska, nego i duhovna provincija. Tako u svojim djelima, počevši od „Građana u prvom koljenu“ portretira čitav niz provincijalnih likova i uočava tjelesno i duhovno propadanje čovjeka u provinciji, osobito onoga koji u sebi još uvijek nosi rudimente seoskoga mentaliteta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike