Učionica
GRAĐEVINSKI FAKULTET NA FESTIVALU TEHNIČKE KULTURE 2017.

Izrađivali građevinske konstrukcije od štapića, flipsa i špageta
Objavljeno 12. studenog, 2017.

Znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika, igra, kreativnost i natjecanja, sve je to pod jednim imenom utjelovio Festival tehničke kulture održan 13. i 14. listopada 2017. godine u Osijeku.

Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji predstavio se i Građevinski fakultet Osijek s tri praktične radionice te s više različitih demonstracija, videoprojekcija i izložbi za djecu svih dobi. Kroz oba dana Festivala paralelno su se odvijale radionice: Mostovi od vlakana, Što zgrade rade kada potresi ne spavaju i Gradionica simulatora potresa. Na izložbi neuobičajenog građenja i ispitivanja građevinskih konstrukcija izloženo je bilo šest plakata na kojima su sudionici Festivala mogli saznati o drvenoj arhitekturi kroz vrijeme, konceptu morskih orgulja u Zadru te, između ostaloga, ispitivanju građevinskih konstrukcija u centrifugama. Osim spomenutoga, posjetiteljima je demonstriran rad s termokamerom, općenito i specifično u građevinarstvu.

Izlagačke prostore i radionice Građevinskog fakulteta Osijek posjetio je velik broj djece vrtićke, osnovnoškolske te srednješkolske dobi, kao i brojni učitelji iz Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Đakova, Našica, Valpova i Velike Gorice. Od ukupno 260 posjetitelja, više od 60 % ih je bilo vrtićke dobi. Posjetitelji su, uz studente i nastavnike kao voditelje radionica Građevinskog fakulteta Osijek, izrađivali modele građevinskih konstrukcija od štapića i flipsa te od špageta, dok su se oni vještiji okušali u izradi modela uređaja za simuliranje potresa. Modeli mostova, koji su izdržali najveće opterećenje, bili su nagrađeni.

(Davor Kraus)

Informativni materijali i darovi

Uz učenje uz rad, igru i kreativno građenje, svi zainteresirani bili su informirani o mogućnostima studiranja na Građevinskom fakultetu Osijek, a podijeljeno je i mnogo promotivnog materijala i darova. Oni su posebno razveselili djecu vrtićke dobi koja su za aktivno sudjelovanje dobila vrećice za školsku obuću, blokiće za pisanje i set drvenih bojica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike