Sport
KONAČNO PUN MAKSIMIR

Hrvatska se vratila!
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Kada u utrobi maksimirskog stadiona odjekuje navijačka pjesma onda je jasno da je i uoči utakmice stvorena sjajna atmosfera. A u četvrtak navečer Zagrebom je odjekivala glasna pjesma iz grla navijača s kockastim obilježijima. Teško je sjetiti se kada su tribine Maksimira bile tako ispunjene, a tijekom utakmice Hrvatska - Grčka bile su gotovo krcate.

Navijači su prepoznali kako je susret s Grcima “biti ili ne biti“ za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Uz to i ona južna tribina, rezervirana za gostujuće navijače, bila je puštena u prodaju s obzirom na to da je postignut dogovor o zabrani dolaska grčkih tifosa, u Zagreb, odnosno hrvatskih u nedjelju na Pirej.

Lijepa naša i dijaspora

Službeno, na Maksimiru se skupilo 30.013 gledatelja. Suprotno što bi Trump ili Šuker rekao onim “fake news“, koji su nam znali servirati priču kako Hrvatsku repku više nitko ne gleda i nikoga ne zanima. Uostalom, uspoređujući odaziv gledatelja na ranijim susretima dodatnih kvalifikacija za odlazak na veliko natjecanje samo je više gledatelja bilo uoči EP-a u Portugalu kada smo Sloveniju dočekali pred 36 tisuća ljudi. Zanimljivo, najmanju potporu imala je generacija koja je kasnije na SP-u u Francuskoj osvojila broncu. Na putu prema Francuskoj u dodatnim kvalifikacijama ugostili smo Ukrajinu pred 20 tisuća gledatelja. Na Tursku u dodatnim kvalifikacijama za EURO u Poljskoj i Ukrajini bilo je 26. 317 gledatelja (izbornik Niko Kovač), a na startu ere Nike Kovača, u baražu za SP u Brazilu protiv Islanda bilo je 22.612 gledatelja. Bilo je to već kada su anomalije i žuč prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji (ne vodstvu HNS-a) već počeli isplivavati.

Na tribinama transparenti iz svih dijelova Hrvatske. Naravno, i iz hrvatskih enklava u Bosni u Hercegovini, poput Livna, Uskoplja, Ljubuškog i Busovače. Bilo je transparenata od Vuke i Nove Gradiške do Konavala. Od Vinkovaca do Sućurca. Na južnoj tribini primijetili smo transparent iz Vidovaca, Radikovaca.

Hrvatska kakvu želimo

- U boj u boj za narod svoj, orilo se s istoka, juga, sjevera i zapada od prve do posljednje minute. Na tribinama fantastična atmosfera, na travnjaku raspsodija “vatrenih”. Bila je ovo večer u kojoj se sve spojilo, dogodila se Hrvatska kakvu želimo na tribinama, ali i ona Hrvatska kakvu želimo gledati na travnjaku.

- Luka, Luka - odjekivalo je sa svih strana tribina kada je naš kapetan namjestio loptu na bijelu točku prije nego što je pogodio kazneni udarac. Pokazalo je to i da navijači ipak nisu prekrižili najboljeg hrvatskog igrača, kojeg su prozivali zbog “ne znam i ne sjećam se” tijekom ljetošnjeg posjeta Osijeku.

Nakon Kalinićevog pogotka tribinama se, nakon Lijepa li si, zaorila jedna druga Thompsonova pjesma: “Grkinjo znaj svemu je kraj“. Ipak, tribine su utihnule nakon što je Papastathopoulos zakucao u hrvatsku mrežu, ali samo nakratko. Ponovno su eksplodirale kada je Perišić glavom zakucao grčku mrežu koja se zatresla i treći put. Slavilo se, pjevalo i veselilo i u drugom poluvremenu, a kako i ne bi kada smo napokon vidjeli “vatrene” kakve uvijek želimo gledati.

Bila je to hladna, ali lijepa hrvatska večer. Kakvih će vjerujemo biti i sljedeće godine u Rusiji.

Krešimir LACKOVIĆ
Minuta šutnje za Webera

Tribine su utihnule neposredno pred početak susreta kada je minutom šutnje odana počast nedavno preminulom Josipu Weberu. Rođeni Brođanin u karijeri je igrao za hrvatsku, a kasnije i za belgijsku reprezentaciju, a preminuo je nakon duge i teške bolesti.

Nagrađeno 11 najvatrenijih

HNS je uoči utakmice s Grčkom posebno nagradio 11 najvatrenijih navijača koji su u proteklom razdoblju nazočili najvećem broju utakmica hrvatske reprezentacije kod kuće, a poglavito u inozemstvu. Među nagrađenima bili su i dvojica Slavonaca. Komletinčanin Marijan Novoselac, koji ima najviše “nastupa“ za Hrvatsku, te Osječanin Samir Mazić. HNS im je prije utakmice uručio ulaznice za susret s Grčkom i dres reprezentacije s otisnutim prezimenom na leđima.

Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike