Svijet
BLOKIRANO 1700 BANKOVNIH RAČUNA

Masovna uhićenja u Saudijskoj Arabiji
Objavljeno 9. studenog, 2017.

Saudijske vlasti provele su nova uhićenja i zamrznule još bankovnih računa u širenju protukorupcijske operacije koja je pogodila političku i poslovnu elitu u zemlji, rekli su u srijedu izvori upućeni u situaciju.

Otkako je počela operacija, u subotu, desetci članova kraljevske obitelji, dužnosnici i biznismeni pritvoreni su i suočeni s optužbama za pranje novca, podmićivanje, iznude i zloporabu položaja. Međutim, izvori su u srijedu rekli da je uhićen niz drugih pojedinaca u proširenju operacije, koja se smatra inicijativom moćnog prjestolonasljednika, princa Mohameda bin Salmana. Broj zamrznutih bankovnih računa porastao je od utorka, kada je bio 1200, na više od 1700 te i dalje raste, rekli su izvori u bankama.

Među nedavno pritvorenima su pojedinci povezani s obitelji pokojnog princa i ministra obrane Sultana bin Abdulaziza, koji je umro 2011., kažu izvori. Ostali su, čini se, niži menadžeri i dužnosnici, rekao je jedan od izvora. Mnogi Saudijci pozdravili su ovu čistku kao napad na bogate koji su krali iz državnih fondova, a američki predsjednik Donald Trump rekao je da su uhićenici “godinama muzli svoju zemlju”. Među poslovnim ljudima pritvorenima u istrazi su milijarder princ Alvalid bin Talal, predsjedajući investicijske tvrtke Kingdom Holding, zatim Naser bin Akil al-Tajar, osnivač Al Tayyar Travela, i Amr al-Dabag, predsjedajući Red Sea Internationala.

Dionice svih triju tvrtki, koje su izdale priopćenja u kojima se navodi da će nastaviti normalno djelovati, pale su između 9 i 10 posto u utorak, a njihov pad nastavljen je u srijedu. H

Najčitanije iz rubrike