Učionica
SURADNJA PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOG FAKULTETA OSIJEK I TVRTKE CRAS D.O.O.

U Osijeku će se uskoro proizvoditi niskoenergetske sušare
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek 15. rujna 2017. održana je uvodna konferencija EU projekta "Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare" kojeg zajednički provode tvrtka Cras d.o.o. iz Osijeka i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

Tijekom konferencije prezentirani su ciljevi projekta, zahvaljujući kojemu će u Osijeku uskoro početi proizvodnja niskoenergetskih sušara, te aktivnosti koje će se provoditi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.715,99 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 1.038.814,37 kuna, dok razliku u iznosu od 460.901,62 kuna osiguravaju tvrtka Cras d.o.o. i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Projekt je počeo 1. srpnja 2017., a trajat će 24 mjeseca.

Ovim projektom osječka tvrtka Cras d.o.o. uložit će značajna sredstva u istraživanje i razvoj. Njihovi inženjeri radit će na izradi prototipa sušare koja će trošiti bitno manje električne energije u odnosu na standardne sušare. Sušara će se koristiti u minimalno dva sektora: hotelijerstvu (sušionice rublja) te u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji (sušenje voća, povrća i bilja). Partner na projektu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, čije će se znanje i dugogodišnje iskustvo u prehrambenom sektoru koristiti u razvoju niskoenergetske sušare, posebice u dijelu koji se odnosi na sušenje voća i povrća. Bit će objavljeni novi znanstveni radovi, a izravna suradnja s proizvođačima opreme na industrijskom istraživanju donijet će koristi i studentima prenoseći im praktična znanja. Nakon što se na prototipu sušare provedu sva testiranja i ishoduju svi potrebni certifikati, novi proizvod - niskoenergetska sušara, izići će na tržište. Uvođenje nove proizvodne linije sušara Sinai i Thar rezultirat će novim radnim mjestima u budućnosti.

(Kristina Jovanović)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva