Učionica
NA FERIT-U OSIJEK ODRŽAN MEĐUŽUPANIJSKI STRUČNI SKUP ZA UČITELJE I NASTAVNIKE FIZIKE

Interdisciplinarnost i primjenjivost fizike u drugim područjima
Objavljeno 15. listopada, 2017.

N a Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 27. lipnja 2017. održan je Međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike fizike "Interdisciplinarnost i primjenjivost fizike u drugim područjima".

Stručni skup bio je namijenjen učiteljima i nastavnicima fizike osnovnih i srednjih škola iz pet županija Slavonije i Baranje (Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Osječko baranjske županije). Skup je održan u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje - Podružnice Osijek i dr. sc. Verice Jovanovski, više savjetnice za fiziku, a FERIT Osijek bio je suorganizator i domaćin skupa. Na skupu je bilo oko 120 učitelja i nastavnika fizike iz navedenih županija, koje je pozdravio prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta. Pri tome je istaknuo važnost suradnje FERIT-a i škola slavonsko-baranjskih županija, s obzirom na to da znatan udjel njihovih učenika postaje studentima FERIT-a. Naglasio je da FERIT Osijek intenzivno radi na povezivanju visokoškolske inženjerske nastave s osnovnoškolskom i srednjoškolskom nastavom kako bi STEM području privukao što više motiviranih i pripremljenih srednjoškolaca.

U plenarnom dijelu skupa dr. sc. Verica Jovanovski održala je uvodno predavanje "Fizika: pokretačka 'sila' četvrte industrijske revolucije?!". O praktičnim iskustvima iz područja medicinske fizike izlagao je izv. prof. dr. sc. Dario Faj s Medicinskog fakulteta Osijek; dr.sc. Dario Brdarić iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije govorio je o temi "Što znamo o kvaliteti zraka u školama?", a profesorica visoke škole s FERIT-a, dr. sc. Željka Mioković, i nastavnica fizike iz Elektrotehničke škole Snježana Švelec, prof. savjetnik, predstavile su rad "Pristup rješavanju fizikalnih problema – misle li učenici ono što misle nastavnici?" Na samom završetku plenarnih izlaganja učiteljice fizike Tanja Paris, prof. iz OŠ Vijenac, i Ivana Zakanji, prof. iz OŠ Franje Krežme iz Osijeka, sudionicima su prikazale kratak videozapis o iskustvima svojih učenika u eksperimentalnom radu u okviru projekta LABUS, kojeg je pokretač FERIT.

(Verica Jovanovski, Željka Mioković)

Stručne, pedagoške i metodičke radionice

U drugom dijelu skupa održane su ogledne radionice u kojima su aktivno sudjelovali učitelji i nastavnici fizike, sudionici skupa. Organizirane su četiri stručne radionice: "Bežični prijenos energije" (doc. dr. sc. Davor Vinko); "Mjerenje elektromagnetskog zračenja" (izv. prof. dr. sc. Slavko Rupčić); "Pretvorba Sunčeve energije u električnu" (Matej Žnidarec, mag. ing.) i "Svjetlost rijetkih zemalja" (dr. sc. Željka Mioković i Dejan Bošnjaković, mag. fiz. i inf.). Usto, više savjetnice iz Agencije za odgoj i obrazovanje - Podružnice Osijek održale su pedagošku radionicu "Koje je boje kultura škole?" (Ivana Biljan, prof.) i metodičku radionicu "Suradničko učenje" (Marina Ništ, prof.).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike