Svijet
IZBORI SU U NEDJELJU

Austrija politički skreće udesno
Objavljeno 14. listopada, 2017.

Austrija se uoči parlamentarnih izbora suočila s najprljavijom medijskom kampanjom u novijoj povijesti. Šefovi dviju vladajućih stranaka žestoko su se sukobili, a od toga, naravno, profitiraju populisti.

Nekoliko dana uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora Austrija je pred političkim zaokretom udesno i okončanjem dugogodišnje vladavine velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca.

“Sasvim je izvjesno da će najvjerojatnija nova koalicijska vlada narodnjaka i slobodnjaka, na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom, značiti politički zaokret udesno i to kako na unutarnjem tako i na vanjskopolitičkom planu”, kaže za Hinu Srđan Govedarica, dopisnik njemačkog javnog servisa ARD iz Beča.

Nekoliko dana uoči izbora za Nacionalno vijeće (Nationalrat), 15. listopada, Austrijska narodna stranka (ÖVP), na čelu s aktualnim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom, vodi u svim ispitivanjima javnog mnijenja s oko 33 posto.

Za drugo mjesto bore se Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) i desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ), koje, ovisno o ispitivanju, mogu računati s potporom između 23 i 27 posto birača.

Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga bore se i stranke Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilza, bivšeg čelnika stranke Zeleni.

Posljednja faza predizborne kampanje ostala je u sjeni skandala oko lažnih Facebook stranica na kojima se pokušalo ocrniti kandidata narodnjaka Sebastiana Kurza. Posljednja sučeljavanja socijaldemokratskog i narodnjačkog kandidata Kerna i Kurza obilježile su međusobne optužbe za vođenje prljave predizborne kampanje.

Nesuglasice između vladajućih socijaldemokrata i narodnjaka intenzivirale su se nakon dolaska Christiana Kerna na čelo socijaldemokrata SPÖ-a. Otada između dvije koalicijske stranke vlada, kako je početkom godine zaključila socijaldemokratska državna tajnica Muna Duzdar, “vječna predizborna borba” na štetu “konstruktivnog rada vlade”.

Sebastianu Kurzu (31) uspjelo je na proljeće izlaskom iz velike koalicije izboriti nove izbore i obnoviti stranku kreirajući predizbornu kampanju, koja je bila izrazito personalizirana te time stranci dati novi, pomlađeni imidž. Početkom godine njegov ÖVP je u ispitivanjima javnog mnijenja bio daleko iza socijaldemokrata i slobodnjaka.

Za razliku od Njemačke, gdje je krajem rujna desna, populistička Alternativa za Njemačku (AfD) izazvala veliki šok ulaskom u parlament, austrijski desni populisti iz Slobodarske stranke (FPÖ) već su etablirana stranka, koja se ne bira iz protesta. Oni su i na posljednjim izborima osvojili više od 20 posto glasova i već su dugo dio establišmenta. Osim toga, Sebastian Kurz je dobar dio svoje predizborne kampanje posvetio pitanju izbjeglica i stranaca u cjelini, čime je FPÖ-u oduzeo važniju političku temu. V.Tešija/H

FPÖ podupire Dodika i raspad BiH

Lider radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije Heinz-Christian Strache otvoreno je podupro secesionističku politiku usmjerenu protiv očuvanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine koju vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je zauzvrat pozvao Srbe u Austriji da na parlamentarnim izborima podupru Stracheove sljedbenike, prenijeli su lokalni mediji u BiH. Lider FPO-a tada je za Televiziju RS (RTRS) izjavio kako dijeli Dodikova stajališta da je BiH “umjetna država” te da je stoga neodrživa tvorevina i kako bi RS trebala postati samostalnom. “Meni je kao političaru neshvatljivo da se Republici Srpskoj uskraćuje pravo na samoopredjeljenje”, kazao je Strache.

Možda ste propustili...

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

Najčitanije iz rubrike