Sport
SLOVENSKA ČAROLIJA

Momčad koja je igrala najljepšu
košarku uzela zlatnu medalju
Objavljeno 17. rujna, 2017.
Dragić, Dončić i društvo do naslova prvaka Europe stigli su bez poraza

Jučer je u Turskoj završen 40. Eurobasket, a jubilarno izdanje osvojila je Slovenija. Zasluženo, turnir je odradila bez poraza, u devet utakmica je slavila, a ostala je čvrsta i u najvažnijem susretu, onda kada je bilo najpotrebnije. Finale je ponudilo puno neizvjesnosti, preokreta, uzbuđenja, a na kraju je Slovenija uzela zlato, svoju prvu medalju na najvećim natjecanjima. Srbija je bila ravnopravan takmac, ali na svoj prvi euronaslov (ima srebro) ipak će morati još pričekati.

Finale je odigrano u sjajnoj atmosferi, a od 12.000 ljudi na tribinama gotovo polovina stigla je iz Slovenije. Njihova reprezentacija uz fanatičnu podršku više od 5.000 duša nije mogla zakazati. Uvodne minute su pokazale da su Slovenci ipak u ovaj dvoboj ušli malo pod dojmom, što ne čudi, jer za razliku od Srbije, njima je ovo bilo prvo finale velikog natjecanja.

Uvodnih deset minuta bilo je uglavnom izjednačeno, s tim da su u 7. minuti Srbi imali svoju najveću prednost (13:18). No, druga dionica bila je apsolutno u znaku suparnika, odnosno Gorana Dragića, koji je odigrao pravu simultanku. Slovenija je preuzela kontrolu od 13. minute kada je još zaostajali poen (27:28). Za nešto više od dvije minute uslijedila je serija 11:0, momčad Igora Kokoškova ubacila je u brzinu više i u 16. je minuti bilo najvećih +11 (41:30). Dragić se u tim trenucima tek zagrijavao, a dvije trice Prepeliča držali su Srbe na odstojanju. Potom je na isti način odgovorio Gudurić, smanjio se zaostatak (48:43 u 18. minuti), a onda je kapetan Slovenije pokazao je kakav je igrač. Do odlaska na odmor Dragić je zabio deset poena, dvije dalekometme trice, od 26 poena, čak je 20 stavio u drugoj dionici. Uspjeli su Slovenci jednoj od najboljih defanzivnih selekcija na turniru postići čak 36 poena u četvrtini! Dragić je tricom otvorio i nastavak za najveću razliku (59:47), ali ubrzo su stigli i prvi ozbiljni problemi za Slovence. U 26. minuti kod 63:55, Luka Dončić je nezgodno doskočio, iskrenuo zglob i otišao na klupu gdje je ostao do kraja. Ovaj mladac ipak je u finalu bio ispod svojih mogućnosti (8 poena, šut 3-10), iskazao je previše nervoze, koja se pojačala do kraja treće četvrtine, u kojoj se Srbija vratila u utakmicu. Slovenija je na parketu bila bez dva najbolja igrača, Dončića i Dragića i suparnik je to iskoristio. Bilo je jasno da će biti gusto do kraja. U 36. minuti Srbija je čak ponovo povela (77:78), a Dragić više nije mogao, nakon 35 poena, sedam skokova i tri dodavanja morao je van igre. Problemi s listom natjerali su ga da uzde prepusti suigračima, a oni su to povjerenje uzvratili. Nisu Prepreliča poremeteli neki teški promašaji od ranije, zabio je sedam poena kada se lomilo, role Randolpha, Blažiča, Nikolića i Vidmara (blokada 80 sekudni prije kraja Bogdanoviću kod 86:82) bile su previše za suparnika, koji je morao čestitati boljem. Slovenija je zasluženo slavila!

Goran Dragić je i najbolji igrač prvenstva, a izabrana je i najbolje petorka turnira, u kojoj su osim njega Aleksej Šved (Rusija), Bogdanović (Srbija), Dončić i Pau Gasol (Španjolska).

Nino BENČINA
SLOVENIJA              93
SRBIJA                      85

ISTANBULA – Sinan Erdem Arena. Gledatelja 12.000. Suci: Maranho (Brazil), Conde (Španjolska), Sahin (Italija).

SLOVENIJA: Randolph 11 (5-6), Rebec, Dragić 35 (8-9), Nikolić 4 (4-4), Prepelič 21 (5-6), Murić 5, Blažič 7 (3-4), Vidmar 2 (0-1), Zagorac, Dimec, Čančar, Dončić 8 (2-2).

SRBIJA: Mačvan 18 (2-2), Bogdanović 22 (2-2), Lučić 9 (3-3), Milosavljević 2 (2-2), Birčević 8, Štimac 2, Lazić, Micić 4, Gudurić 6, Jović 2, Kuzmić 6 (0-2), Marjanović 4 (4-4).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 20:22, 36:25, 15:20, 22:18

Dragić se od nacionalnog dresa oprostio uspjehom karijere. Odveo je Sloveniju do vrha Europe i proglašen je MVP-om Eura

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike