Svijet
ANGELA MERKEL PRIJETI

Mađari ostaju bez EU novca?
Objavljeno 18. rujna, 2017.

Mađarska bi se mogla suočiti s financijskim posljedicama ako ne bude poštovala odluku Suda EU-a da mora prihvatiti svoj dio migranata koji su stigli u Europu, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Svatko tko odbacuje solidarnost mora shvatiti da to neće biti bez posljedica, uključujući pregovore oko buduće financijske potpore - dodala je kancelarka u intervjuu za Nordwest Zeitung. Takvo stajalište dijeli i Martin Schulz, Merkelin glavni protivnik na izborima 24. rujna. Više od 1,5 milijuna migranata stiglo je u Europu od 2015., a većinu je primila Njemačka. Sud EU-a odlučio je 6. rujna da države članice EU-a moraju primiti svoju kvotu migranata, odbacivši tužbe Slovačke i Mađarske protiv tog europskog programa. Mađarskoj je u proračunu od 2014. do 2020. dodijeljeno 25 milijarda eura kroz europske strukturne fondove. Mađarski premijer Viktor Orban najavio je nacionalne konzultacije o europskim migrantskim kvotama.

Mađarska vladajuća stranka Fidesz, koja se priprema za izbore u travnju sljedeće godine, obećala je da će građanima dokazati kako milijarder George Soros ima plan dovesti milijune migranata u Europu. “Europska komisija ne želi reći da provodi Sorosev plan, ali svi njihovi koraci i ideje glede migracije idu u tom smjeru”, rekao je Lajos Kosa, potpredsjednik stranke Fidesz, opisujući neuspjeh Mađarske pred europskim sudom kao nešto što Sorosevu planu “otvara vrata”. Mađarska je još jednom poručila da neće promijeniti svoje protuimigrantsko stajalište.

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi pozvao je Mađarsku da poboljša odnos prema tražiteljima azila i ukloni tzv. granične tranzitne zone, za koje je rekao da to nisu tranziti, nego pritvori, objavio je UNHCR. "Ako ograničavate pristup teritoriju, ako imate pritvor za tražitelje azila i mali broj priznavanja međnarodne zaštite, zajedno s nedostatkom bilo kakvih ulaganja za poticanje integracije izbjeglica, moj temeljni dojam je da se nastoji jako ograničiti broj ljudi koji mogu doći u Mađarsku i tražiti zaštitu", rekao je.

Eduard SOUDIL

25

milijarda eura treba primiti Mađarska kroz europske strukturne fondove od 2014. do 2020.

Najčitanije iz rubrike