Učionica
NASTAVAK KULTURALNIH VEZA DRŽAVE POLJSKE I UMJETNIČKE AKADEMIJE U OSIJEKU

Gostovao kultni poljski Teatar osmoga dana s predstavom "Dosjei"
Objavljeno 15. rujna, 2017.

U obilju kreativnih programskih i manifestacijskih inicijativa Umjetnička akademija u Osijeku prošle je godine, u suradnji s Maticom hrvatskom - ogranak Osijek, realizirala važan kulturni događaj "Tjedan poljske umjetnosti", a najatraktivniji događaj u izvedbenom smislu bio je nastup kultne poljske kazališne grupe Teatar osmoga dana.

Zahvaljujući afinitetima prema poljskoj kulturi koju iskazuje doc. art. Jasmin Novljaković s Odsjeka za kazališnu umjetnost UAOS-a, Teatar osmoga dana ponovno je na Akademiji i ove godine, kada je 14. svibnja 2017. izveo predstavu pod nazivom "Dosjei". Posrijedi je ozbiljna i teška predstava koja se bavi arhivskim spisima poljske Službe sigurnosti iz vremena komunizma, posebice s onim materijalima koji su zabilježili uhođenje poljskih umjetnika. Sva težina tih izvora i te kako se osjeti u bremenitoj predstavi koju su izveli za osječku publiku. Treba istaknuti da je Teatar osmoga dana tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća postao jedna od najvažnijih alternativnih kazališnih skupina u Poljskoj, a kasnije i u svijetu. Zbog političkog karaktera svojih predstava bili su 80-ih godina prisiljeni napustiti tadašnju socijalističku Poljsku.

(Igor Gajin)

Možda ste propustili...

OD 12. DO 18. OŽUJKA 2018. TRADICIONALAN DOGAĐAJ ODRŽAN 17. PUT

Tjedan mozga - umjetna ili ljudska inteligencija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJEN PROJEKT „EDUKATIVNI I INFORMATIVNI TURISTIČKI CENTAR MLADIH STARA PEKARA S TRGOM VATROSLAVA LISINSKOG, TVRĐA“

Sveučilište u Osijeku osmislit će programske sadržaje za obnovljen objekt Stare pekare u Tvrđi

2

UKUPAN BROJ STUDENATA NA SASTAVNICAMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

Na Sveučilištu u Osijeku upisano je 16 539 studenata

3

MARINA ČOVIĆ, NOVA STUDENTSKA PRAVOBRANITELJICA:

Želim postići da se na svim osječkim sastavnicama ujednače prakse vezane uz zaštitu studentskih prava