Sport
SP U ATLETICI

Sara Kolak korak do postolja
Objavljeno 8. kolovoza, 2017.

Hrvatska bacačica koplja Sara Kolak osvojila je četvrto mjesto u finalu Svjetskog prvenstva u Londonu. Olimpijska pobjednica iz Londona bila je u najužem krugu kandidatkinja za naslov svjetske prvakinje, a na kraju je s rezultatom iz druge serije 64,95 ostala korak do postolja. Naslov svjetske prvakinje osvojila je iskusna 37-godišnja Čehinja Barbora Špotakova (66,76). Bila je to slatka osveta Čehinje jer joj je Sara u Riju de Janeiru prekinula seriju olimpijskih zlata nakon Pekinga i Londona. Špotakovoj je ovo svjetsko zlato također drugo, nakon Osake 2007. Ispred naše bacačice na postolje su se plasirale i dvije Kineskinje. Srebro je osvojila Lingwei Li (66,25), a broncu Huihui Lyu.

Sara se u finale plasirala osmim rezultatom kvalifikacija. U finalu je nastupila kao četvrta, prvi pokušaj bio je jako loš, koplje se zabilo na udaljenosti ispod 50 metara, pa je naša atletičarka zakoraknula i rezultat nije priznat.

Već drugi pokušaj bio je na Sarinoj razini. Koplje je zamalo odletjelo na 65 metara, s pet centimetara kraće od te duljine Ludbrežanka je tada zauzela prvo mjesto. No do kraja serije pretekla ju je Čehinja Barbora Špotakova, koja je tada bacila 66,76 metara.

Treći hitac ponovno nije izmjeren jer je Sara, uvidjevši kako je bio prilično loš, ponovno prestupila. U toj seriji Kineskinja Linwei Li ju je istisnula na treću poziciju (66,25).

Druge tri serije, kada je preostalo osam bacačica, Sara je otvorila lošijim hicem, od 57,38. U četvrtoj seriji preskočila ju je još jedna Kineskinja, HuiHui Lyu, koja je bacila 65,26 metara. Ni peti pokušaj nije joj donio pomak. Hitac od 63,50 metara bio je njezin drugi najbolji u finalu SP-a, ali nedovoljan tada za medalju. Kod šestog pokušaja označen je X, što je značilo da nije zabilježen rezultat pa je propala i posljednja prigoda za osvajanje medalje. Ipak, bit će prigoda, Sari je uostalom ovo bilo prvo seniorsko Svjetsko prvenstvo.

Hrvatska tako nije povećala kolekciju medalja na Svjetskom prvenstvu u Londonu, nakon što je Stipe Žunić osvojio broncu u bacanju kugle. Bit će još prigoda za to. Naime, u Londonu još treba nastupiti Sandra Perković, koja je na istom stadionu prije pet godina osvojila zlatnu olimpijsku medalju u bacanju diska.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike