Sport
REMI U GRADSKOM VRTU

Rudeš prizemljio Osijek
Objavljeno 16. srpnja, 2017.
Trener bijelo-plavih Zoran Zekić eksperimentirao pa novi prvoligaš uzeo bod

Osijek nije dobro otvorio novu sezonu u HNL-u. Nakon velikog zanosa zbog europske pobjede nad Luzernom stiglo je prizemljenje u obliku novog prvoligaša Rudeša. Zagrepčani su odnijeli bod iz Gradskog vrta prije svega zbog eksperimenata u koje se upustio trener Osijeka Zoran Zekić. Izmješao je malo momčad i pozicije igračima, a to je donijelo dosta zbrke u igri zbog koje Osječani nisu uspjeli uhvatiti pravi ritam. Tek kad je Zekić postavio stvari na svoje mjesto napadi bijelo-plavih postali su smisleniji, ali tada je već bilo kasno za doći do prve prvenstvene pobjede.

Jalova nadmoć

Sve što bilo vrijedno u prvom poluvremenu dogodilo se u početnih desetak minuta. Već u četvrtoj minuti Ejupi je okušao udarac sa 20-ak metara nije to bilo loše, ali Hendija na vratima Rudeša je bio spreman. Minutu kasnije Bočkaj je odličnom dijagonalom pronašao Grezdu na desno strani, on se oslobodio jednog čuvara, ali u posljednji trenutak u udarcu ga je omeo Borevković. U tom uvodu imali su i gosti što reći. U šestoj minuti Turčin se probio po desnoj strani vratio loptu za Perić-Komšića koji je bio u idealnoj poziciji na desetak metara od vrata no pucao je vrlo slabo i posve neprecizno. Najbolju priliku u tom prvom dijelu imao je Ejupi u 10. minuti nakon što ga je proigrao Lukić, Makedonac je došao sam iskosa s desne strane pucao prizemno, ali je Hendija obranio taj pokušaj. I tu je Osijek stao. Trener Zoran Zekić postavio je pomalo čudnu momčad sa Bočkajem na zadnjem veznom, a tijekom tog prvog dijela puno je rotirao igračima pozicije, pa Osječani nikako nisu uspijevali uhvatiti pravi ritam. Puno se nabijalo, a malo igralo, gosti su dobro zatvorili bokove koji su najjače oružje bijelo-plavih, pa su oni izgledali prilično bezidejno. Ipak, imao je Osijek dva slobodna udarca iz obećavajući pozicija, ali je Lopa sa 23-24 metra pogodio “živi zid”, a nešto kasnije udarac Barišića sa 18 metara otišao je visoko preko vrata. Kako je vrijeme odmicalo Osječani su sve više pritiskali, pa su napadačke ambicije gostiju gotovo posve nestale, ali zato im je obrana funkcionirala dobro jer nije dopustila osječkoj momčadi nijednu ozbiljniju priliku do odlaska na odmor. Bilo je to čisto protraćenih 45 minuta u taktičkim zavrzlamama.

Ejupi brzo poravnao

Ni u prvih 15-ak minuta drugog poluvremena nije se ništa promijenilo na terenu. Osijek je bezuspješno pokušavao pronaći koridor kroz koji bi ugrozio gostujuća vrata, ali se zato Rudeš postao nešto opasniji. Kako je vrijeme odmicalo Osječani su postajali sve nestrpljiviji pa su ostavljali puno prostora iza svojih leđa. Prve prilike ipak je imao Osijek. U 52. minuti Ejupi se našao u dobroj poziciji, ali je opet obrana gostiju u posljednji trenutak uspjela izbaciti loptu u korner nakon kojeg je pokušao pucati Boban s ruba kaznenog prostora, ali i njegov je udarac blokiran. Rudeš je veliku priliku imao u 58. minuti kada je Boršić fino pronašao Perić-Komšića, a on opet sa desetak metara nije bio precizan. Nakon sat vremena igre trener Osijeka Zoran Zekić napravio je dvije zamjene ušli su Pušić i Perošević umjesto Bobana i Lukića. No, ubrzo je uslijedio – šok. Osijek je u tim trenucima djelovao dezorijentirano što su gosti kaznili u 66. minuti preko Kamenara koji je zabio vrlo lijep pogodak i doveo svoju momčad u vodstvo. No, nije ta radost gostiju i njihovih 20-ak navijača na zapadnoj tribini dugo potrajala. Praktično odmah us sljedećem napadu Osijek je poravnao. Pogotku je prethodio prekršaj nad Ejupijem koji je bio na rubu crvenog kartona jer ga je Borvneković srušio s leđa u trenutku kada se napadač Osijeka već oslobodio i krenuo prema vratima, ali Pajač je braniču gostiju pokazao žuti karton. Iz tog slobodnog udarca sa 20-ak metara Bočkaj je uzdrmao gredu, a Ejupi odbijanac poslao u mrežu. Živnula je utakmica tada, Osijek je krenuo po pobjedu, ali doveo se u poziciju u kojoj je morao jurcati, pa je na koncu Rudešova obrana izdržala sve nalete pa su gosti Osijeku uzeli dva bitna boda na startu prvenstva.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 3125. Sudac: Igor Pajač (Sv.Ivan Zelina) - 6. Strijelci: 0:1 Kamenar (66), 1:1 Ejupi (68). Žuti kartoni: Borveković, Franić, Kamenar, Aralica (Rudeš). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: KARLO KAMENAR (RUDEŠ)

OSIJEK                     1 (0)

Malenica 6, Matas 6, Škorić 6, Lesjak 6, Barišić 6, Lukić 6 (od 61. Pušić 6), Bočkaj 6, Lopa 5,5 (od 74. Mudražija -), Grezda 6, Boban 5,5(od 61. Peroševć 5,5) Ejupi 6,5.

RUDEŠ                      1 (0)

Hendija 6,5, Franić 6, Borevković 6, Mesarić 6,5, Turčin 6,5, Ivančić 6, Vuco 6, Boršić 6, Havojić 5,5 (od 73. Livančić -), Kamenar 7 (od 81. Ćubel - ), Perić-Komšić 6 (od 76. Aralica -).

0:1

Perić-Komšić je fino proigrao Kamenara koji se još ljepše oslobodio Škorića i onda zakucao loptu pod gredu.

1:1

Bočkaj je iz slobodnog udarca uzdrmao gredu, a Ejupi je naletio na tu loptu i glavom je poslao u mrežu.

PLUS

Gosti iz Zagreba nisu se prepali Osijeka. Čak što više kada su shvatili kako imaju priliku za iznenađenje hrabro su je i ugrabili, te su zadovoljni napustili Gradski vrt.

MINUS

Osijek se nije pokazao u pravom svjetlu na startu nove sezone. Trener Zoran Zekić krenuo je u utakmicu s određenim pokusima koji se nisu pokazali baš uspješni. I zato je Osijek ostao bez dva važna boda u prvenstvenoj premijeri.

Najčitanije iz rubrike