Svijet
VOJNA VJEŽBA ILI PROVOKACIJA?

NATO je dovukao srpske vojnike na granicu s Rusijom
Objavljeno 14. srpnja, 2017.

Vojska Srbije sudjeluje u multinacionalnoj vojnoj vježbi “Saber Guardian 2017” država članica NATO-a i partnera, koja se paralelno izvodi na poligonima u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Sudjelovanje Srbije, koja je u okviru programa Partnerstvo za mir do sada s NATO-om sudjelovala u 23 vojne vježbe, i ne bi bilo toliko iznenađenje da se ova vježba ne održava u blizini granice s Rusijom, duž obale Crnog mora, na što Rusija, kako ukazuju sugovornici Radija Slobodna Europa, vjerojatno neće gledati naklono.

Idućih desetak dana 40.000 sudionika iz 22 države, mahom članica NATO-a, sudjeluje u vojnoj vježbi za koju Savez kaže da je najveća ove godine. Tradicionalni organizator je Europsko zapovjedništvo oružanih snaga Sjedinjenih Država, koje će ovog ljeta imati pomoć bugarske vojske. Logistički centri bit će poligon u Novom Selu u Bugarskoj i aviobaza “Mihail Kogalniceanu” u Kostanci u Rumunjskoj, na obali Crnog mora, prekoputa ruskog Krima.

Upravo blizina Rusije i poluotoka Krima koji je Rusija 2014. anektirala od Ukrajine čine ovu vojnu vježbu drugačijom od ostalih u kojima je vojno neutralna Srbija sudjelovala u okviru NATO-ova programa Partnerstvo za mir ili s pojedinim državama članicama Saveza. “Rusija sigurno neće dobro gledati na samu činjenicu da se vježbe izvode na njezinim granicama, iako je dobro upoznata s odnosom i obujmom suradnje koji Srbija ima s NATO-om. Rusija zna i za naše opredjeljenje da surađujemo sa snagama NATO-a. Prema tome, ovo ne nadilazi nikakve okvire onoga što postoji između vojske Srbije i NATO-a. Međutim, činjenica da se vježbe odvijaju na granici s Rusijom sigurno nije dobrodošla”, kaže za Radio Slobodna Europa Jelica Kurjak, nekadašnja veleposlanica Srbije u Moskvi. E.S.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike