Svijet
DJELOMIČNO ODGOVORNA ZA POKOLJ

Nizozemska mora platiti 30 % odštete za žrtve u Srebrenici
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

Nizozemski žalbeni sud potvrdio je da Nizozemska snosi djelomičnu odgovornost za oko 300 muslimanskih žrtava pokolja u Srebrenici koji su bili izbačeni iz baze UN-a koju je osiguravao nizozemski kontingent, a nakon što su okolno područje pregazile postrojbe bosanskih Srba.

Presuda Žalbenog suda u Den Haagu potvrdila je odluku iz 2014. da su nizozemski vojnici, u sastavu mirovnih snaga UN-a, mogli znati da će muškarci koji su potražili utočište u vojnoj bazi kod sela Potočari, biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba, ako ih se izbaci - kao što je i učinjeno. Radi se o iznimnoj presudi s obzirom na to da Ujedinjeni narodi uživaju imunitet od kaznenog progona. Međutim, nizozemski slučaj gotovo je jedinstven, jer se državu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji UN-a pozvalo na odgovornost zbog njezinog djelovanja. U presudi se objašnjava da je nizozemska država u Srebrenici djelovala “djelomično protuzakonito”, i da je odgovorna za 30-postotnu štetu vezano uz smrt gotovo 300 žrtava. Sud je jednoglasan da ne može zaključiti da su nizozemski vojnici 100 posto odgovorni za sudbinu muslimana izbačenih iz baze.

Predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, koja je nazočila izricanju presude u Haagu, izjavila je da je ovakva odluka zapravo diskriminacija nad žrtvama muslimanima. Ona je naglasila i da to pokazuje licemjerje vojnika i države koja je odbila zaštititi sve koje je mogla. Odvjetnik žrtava Semir Guzin kaže da je presuda katastofalna. “Prihvaćena je žalba Nizozemske i prvostupanjska presuda preinačena je na način da je utvrđena odgovornost za oko 300 muškaraca koji su bili unutar baze u Potočarima, a visina štete određena je u postotku od 30 posto. Vrhovni sud smatra da su ti muškarci imali šansu od 30 posto preživjeti i da su ih nizozemski vojnici zadržali u bazi”, rekao je Guzin.

- Nisu dali da ljudi uđu i neka dođu stručnjaci iz cijelog svijeta pa neka vide da je u bazu moglo stati i 50.000 ljudi, ali oni to nisu dopustili. Sudjelovali su u silovanjima, skrivanju hrane. Međutim, uz sve to neka ostane zabilježeno da su ih majke tužile i da su na kraju makar neku odgovornost utvrdili - rekla je Munira Subašić.

Kao i u prvostupanjskoj presudi, Srebreničani koji su se u vrijeme kada su snage Vojske Republike Srpske ušle u grad zatekli oko baze ili u okolnim šumama pokušavajući pobjeći prema Tuzli, prema presudi, ne pripadaju pod odgovornost nizozemskog bataljuna UN-a.

Eduard SOUDIL/H
206 nizozemskih vojnika sada će tužiti svoju vladu

AFP je nakon izricanja presude u Haagu prenio da će 206 nizozemskih mirovnjaka tužiti svoju vladu za odštetu zbog svih štetnih posljedica koje trpe zbog ovog sudskog spora. Punomoćnik ovih vojnika, odvjetnik Michael Ruperti, rekao je nizozemskim novinarima da će 206 njegovih klijenata tražiti kompenzaciju od po 22.000 eura, a da će ukupna suma odštete iznositi oko 4,5 milijuna eura. “Oni i dalje osjećaju štetne posljedice u svim aspektima svoga života i vjeruju da je za to odgovorno ministarstvo obrane”, rekao je Ruperti. Ministrica obrane Janin Henis-Plashert prošle je godine priznala da je nizozemski bataljun koji je poslan u Bosnu bio bez adekvatne pripreme, bez odgovarajućih sredstava i s malo informacija, a da bi štitio mir koji više nije niti postojao. “To je bila nerealna misija u nemogućim uvjetima”, rekla je ona, podsjeća AFP.

Munira Subašić

predsjednica udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”

Svakako ćemo se žaliti

Tužba bošnjačkih udruga odnosila se na činjenicu da nizozemski vojnici iz sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda nisu učinili ništa kako bi nakon pada Srebrenice zaštitili civilno stanovništvo i spriječili masovne egzekucije koje su nakon 11. srpnja 1995. godine proveli pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. “Znamo mi da su srpske snage za to odgovorne, no ne može nizozemska vlada biti suodgovorna samo za jedan posto ubijenih u Srebrenici”, kazala je Subašić. Najavila je i kako će bošnjačke udruge iskoristiti preostala pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju, jer neće odustati od traganja za pravdom. “Svakako ćemo se žaliti na ovu presudu”, potvrdila je Subašić, pojasnivši kako su odvjetnici koji zastupaju bošnjačke udruge potvrdili da postoji mogućnost nastavka pravnog postupka pred nizozemskim pravosuđem.

Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

GLAXOSMITHKLINE PROTIV AMERIČKOG PFIZERA I NJEMAČKOG BIONTECHA

Tužba za krađu tehnologije

Najčitanije iz rubrike