Svijet
UDALJAVANJE OD SEKULARIZMA

Erdogan iz školskih udžbenika izbacio teoriju evolucije
Objavljeno 27. lipnja, 2017.
Turski predsjednik smatra da učenici u dobi od četrnaest do petnaest godina ne mogu shvatiti Darwinovu teoriju

Turska se pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sve više udaljava od demokratskih i sekularnih načela osnivača turske države Mustafe Kemala Atatürka.

Nakon što je prigrabio svu vlast (istina, voljom većine Turaka koji su nedavno izišli na referendum i to mu omogućili), Erdogan je ukinuo parlamentarnu demokraciju koja je trajala gotovo stotinu godina te preživjela ratove i državne udare.

U najnovijem odmicanju od sekularizma (u kojemu država ima male, ili nikakve ovlasti u vjerskoj sferi, a vjera i crkva u državnim poslovima), Erdogan je odlučio iz školskih udžbenika izbaciti Darwinovu teoriju evolucije “kako bi se sačuvale lokalne i nacionalne vrijednosti”.

Prvi čovjek Vijeća za studijske programe pri Ministarstvu obrazovanja Turske Alpaslan Durmush, najavio je da će od iduće godine dio Darwinove teorije evolucije biti isključen iz udžbenika biologije za 9. razred koji pohađaju djeca u dobi od 14 ili 15 godina.

- Oni su premladi da shvate ove sporne teme. Kontroverzni dijelovi te teorije mogu se studirati poslije, na preddiplomskom stupnju obrazovanja. Poglavlje naslovljeno “Početak života i evolucije” bit će izbačeno iz standardnih udžbenika koji se rabe u školama, a materijali će biti dostupni samo učenicima koji nastavljaju obrazovanje i u dobi od 18 i 19 godina idu na fakultet - rekao je Durmush.

“Turska će postati druga zemlja u svijetu, nakon Saudijske Arabije, koja će ukloniti teoriju evolucije iz nastavnog plana i programa. Čak se i u Iranu teoriji evolucije posvećuje 60 sati, od čega samo Darwinu jedanaest sati”, upozorava Feray Aytekin Aydogan, čelnica sindikata koji okuplja 100 tisuća nastavnika u Turskoj.

Da Erdogan želi napraviti odmak u svojoj vladavini od oca Turske, pokazuje i podatak da je među promjenama u obrazovanju i smanjenje broja sati posvećenih proučavanju biografije Mustafe Kemala Atatürka. Predmet povijesti također će doživjeti značajne promjene i vrlo će se malo govoriti o Europi, dok će primjerice glazbeni odgoj uglavnom biti fokusiran na tursku glazbu. Istovremeno, školski sati religije i morala koji će biti uvedeni kao obvezni, neće biti u programu učenika prvog, petog i devetog razreda, ako to oni sami ne izaberu. “Promjena kurikuluma u potpunosti udaljava obrazovanje od znanosti i pretvara ga u religiozni sustav. Micanje znanosti iz programa najbolji je dokaz za to”, rekao je Ebru Yigit, član sekularnog obrazovnog programa.

Turska se tako sve više približava islamskom konzervativizmu, a Erdogan nikada nije ni krio da želi “podići pobožnu generaciju”.

Teoriju evolucije Charlesa Darwina odbacuju i kršćanski i muslimanski kreacionisti koji vjeruju da je Bog stvorio svijet, kao što to piše u Bibliji i Kuranu, stvorivši svemir i sva živa bića u samo šest dana. Dok je Biblija iznijela točan broj dana potrebnih za stvaranje svijeta, u Kuranu se kaže "dani" te se podrazumijeva dulje razdoblje. Islam podučava da je tvorac svega Allah, Adam je bio prvi čovjek koji je stvoren od zemlje, Eva je stvorena iz njegova rebra, a teorija evolucije u vjerskim krugovima nije prihvaćena.

Eduard SOUDIL
PETICIJA ZA IZBACIVANJE DARWINA I U BEOGRADU, NOVOM SADU...

Upravnim tijelima sveučilišta u Banjoj Luci, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nedavno je upućena peticija za izbacivanje izučavanja teorije evolucije Charlesa Darwina iz nastavnih planova i programa, a riječ je o identičnom zahtjevu kakvoga je sveučilištima u Srbiji ranije poslala skupina srbijanskih znanstvenika bliskih Srpskoj pravoslavnoj Crkvi. Glasnogovornica sveučilišta Slava Govedarica rekla je kako je odluka o peticiji u rukama članova Senata. “Peticiju su potpisala 52 akademika i profesora, 61 doktor znanosti, pet magistara znanosti, 50 liječnika specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, 14 filozofa, filologa i sociologa, pet farmaceuta i kemičara, osam umjetnika, pet novinara i pet svećenika”, rekla je Govedarica.

Možda ste propustili...

TEMELJNE VRIJEDNOSTI HUMANOSTI U OPASNOSTI

Ratovi i autoritarne vlade prijetnja ljudskim pravima

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike