Učionica
SURADNJA STUDENTSKOG ZBORA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA U OSIJEKU S EKONOMSKOM KLINIKOM IZ ZAGREBA

Prvi put u Osijeku održana Akademija za obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Prvi put u Osijeku održana je, i to 6. svibnja 2017. na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Akademija za obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, na kojoj su različiti predavači pokušali ući u srž poljoprivrednoj proizvodnji i vođenju poduzeća.

Studentski zbor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku udružio se s Ekonomskom klinikom Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, a suradnja i povezanost urodili su uspješnim projektom i pozitivnim reakcijama posjetitelja. Akademija za OPG zamišljena je kao obrazovni program za sve OPG-ove i stanovnike koji se žele dodatno educirati o mogućnostima poslovnog usmjerenja prema poljoprivredi, osnovama marketinga i menadžmenta u OPG-u, o procesu apliciranja za sredstva iz EU fondova za male OPG-ove, pisanja poslovnog plana, efikasnog korištenja energenata, zadrugama i udruživanju te poticanju mladih na poduzetništvo u poljoprivredi. Naime, u Ekonomskoj klinici kažu kako im se često znaju javiti poduzetnici i poljoprivrednici koji žele dobiti informacije iz prve ruke. Različitim radionicama privukli su ljude iz cijele Hrvatske pa su odlučili ovu Akademiju organizirati i u Osijeku, koji je, zajedno s okolicom, pun oranica, voćnjaka, plastenika, staklenika i slično. Neki od predavača bili su nastavnici s Poljoprivrednog fakulteta: izv. prof. dr. sc. Jadranka Deže, izv. prof. dr. sc. Ljubica Ranogajec i prof. dr. Ivan Štefanić. Oni su zanimljivim prezentacijama uspjeli prenijeti okupljenima dio znanja, kako iz teorije, tako i iz prakse, a odgovarali su i na brojna pitanja. Može se zaključiti kako je postignut ciljani učinak, a to je potvrda važnosti pravljenja kalkulacija i pravilnog raspolaganja resursima. Kao gosti sudjelovali su predstavnici zagrebačke tvrtke Genius Consulting, koji su pobliže objasnili sve o EU fondovima.

(Dominik Razman)

Uspješni i konkurentni poljoprivrednici

Zadovoljan odjekom i reakcijama posjetitelja, Studentski zbor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku najavio je da će pokušati ovakve radionice organizirati sve češće u Slavoniji i Osijeku. Na taj će način pomoći poljoprivrednicima da shvate kako uvođenjem novih tehnologija pomažu sami sebi i time si osiguravaju veći prinos, što ujedno dovodi do većeg prihoda. Cilj je ovakvih projekata poticati poljoprivrednike da budu što uspješniji i konkuretniji, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike