Učionica
NA ODJELU ZA KULTUROLOGIJU ODRŽANA MEĐUNARODNA INTERDISCIPLINARNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA

Niz znanstvenika i stručnjaka govorio o baštinskoj kulturi i digitalnoj humanistici
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

U nazočnosti predstavnika Generalnog konzulata RH u Subotici, Odjela za digitalizaciju Ministarstva kulture RH, Grada Osijeka i Sveučilišta u Osijeku, Odjel za kulturologiju bio je 19. i 20. svibnja 2017. domaćin Međunarodne interdisciplinarne znanstvene konferencije "Baštinska kultura i digitalna humanistika: sprega starog i novog".

Skup je suorganiziran uz pomoć Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu te partnersku potporu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Umjetničke akademije u Osijeku, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i Muzeja Slavonije Osijek, kao i subotičkog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Franjevačkog samostana svetog Mihovila. Konferencija se odvijala unutar projekta "Digitalizacija baštinskih knjižničnih fondova: naša nužnost i obveza", financiranog sredstvima europskog konzorcija Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnosti i humanistiku (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, DARIAH - EU ERIC).

Više od 80 prijavljenih sudionika iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Mađarske i Srbije razmatralo je aktualne digitalnohumanističke i kreativnoindustrijske teme, poput kulturnopovijesne revalorizacije knjižne građe, nativnih digitalnih tekstova, dizajna te (stolnog i konvencionalnog) izdavaštva, sagledavajući staru knjigu kao digitalizacijsko izvorište za multimedijsku prezentaciju, a digitalizirani tekst kao "otvoreni horizont". Budući da će izloženi radovi do kraja 2017. biti objavljeni u prigodnom e-Zborniku, a da će recenzirani članci biti objelodanjeni u časopisu "Anali", bit će to nedvojbeno dobre osnove za provjeru postignuća u ovom brzorastućem, inovativnom i interdisciplinarnom sektoru.

(Tihomir Živić)

Korelirani aspekti

Tijekom poticajne rasprave sudionici konferencije razmotrili su brojne korelirane aspekte baštinske kulture ("staro") i digitalne humanistike ("novo"). Svrha su bili njihova "devirtualizacija", povećanje vidljivosti dionika i umrežavanje njihovih resursa, kao i agregacija, aglomeracija i diseminacija informacija. Donesen je i niz smjernica i zaključaka radi daljnjeg proučavanja baštinske kulture i digitalne humanistike.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike