Svijet
BIRA SE NOVI PARLAMENT

Nakon izbora Albanija napokon na putu u EU?
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Građani Albanije u nedjelju su izašli na parlamentarne izbore s nadom da neće biti incidenata i da će tim demokratski provedenim procesom uspjeti uvjeriti Europsku uniju da što prije otvori pregovore o pristupanju. Službeni rezultati izbora očekuju se za nekoliko dana.

Ovi parlamentarni izbori trebali bi prekinuti dugu tradiciju izbora obilježenih prijevarama, nasiljem i osporavanjima, što bi bila važna prekretnica na putu prema članstvu u EU. Socijalistička stranka premijera Edija Rame (52), na vlasti od 2013., i Demokratska stranka (desnica) Lulzima Bashe (43) gotovo su izjednačene, s time da ankete premijeru daju malu prednost. Rama je pokušavao uvjeriti birače da mu daju svoj glas, naglašavajući ekonomski rast koji je Albanija postigla kroz posljednje četiri godine, obećavajući gospodarske reforme i borbu protiv korupcije. Albanija je aplicirala za članstvo u EU 2009. a dobila je status kandidata 2014. Rama je kazao da će zatražiti otvaranje pregovora ako bude ponovno izabran.

Basha optužuje Ramu da nije uspio suzbiti organizirani kriminal i trgovinu drogom. Međutim, analitičari kažu da ne treba isključiti mogućnost velike koalicije. To bi omogućilo Rami i Bashi da istisnu Socijalistički pokret za integraciju predsjednika Ilira Mete (48), izabranog 28. travnja, vještog političkog mešetara koji već deset godina profitira na tome što pruža potporu malo jednoj malo drugoj strani. Novu vladu očekuje golema zadaća. Premda Rama postavlja kao cilj rast "veći od 5 posto", Albanija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, s prosječnom mjesečnom plaćom od 340 eura. Zemlju napuštaju mladi bježeći od nezaposlenosti: 2,9 milijuna Albanaca živi u zemlji, a 1,2 milijuna u inozemstvu, što je svjetski rekord. Izbore je pratilo 3000 promatrača, uključujući 300 stranih. E.S./H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike