Svijet
RAZMJENA SAD - EU

TTIP je propao, ali trgovina se nastavlja
Objavljeno 27. svibnja, 2017.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su da će uspostaviti zajedničko izaslanstvo za povećanje trgovinske suradnje, nakon što su pregovori o slobodnoj trgovini između EU-a i SAD-a bili prekinuti zbog izbora Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.

EU i SAD pokrenuli su pregovore za Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i ulaganja (TTIP) pod tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom, ali napredak je odgođen javnim nepovjerenjem. Pretpostavljeni pozitivni ekonomski učinci mogućeg sporazuma pokazali su se prilično niskima - tek oko 1 posto BDP-a tijekom desetljeća. Kritičari su se žalili da bi planirana poglavlja za zaštitu ulaganja mogla potkopati sposobnost država članica da reguliraju tržišta zbog zaštite potrošača, društvenih ili okolišnih razloga. Europska komisija je kasnije predložila međunarodni sud za rješavanje sporova koji proizlaze iz golemog trgovinskog sporazuma. “Inzistirali smo na važnosti slobodnog i poštenog tržišnog natjecanja”, rekao je šef komisije Jean-Claude Juncker, odbijajući reći išta više o TTIP-u.

Juncker je dodao kako će se zajednički izaslanstvo američke vlade i izvršne vlasti EU-a sastati u sljedećim mjesecima kako bi razmijenili stajališta o trgovinskim pitanjima “jer smo procijenili da postoji previše razlika u pristupu i analizi između ta dva velika gospodarska bloka”.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je također sudjelovao na sastanku s Trumpom, izjavio je kako je trgovina jedno od pitanja koja su ostala otvorena. EU je već nekoliko puta upozorio Trumpa da bi bilo dobro otvoriti dijalog o trgovinskim temamam. No, odluka SAD-a o izlasku iz Trans-Pacifičkog partnerstva (TPP) dala je Europi jasan signal o smjeru kojim predsjednik SAD-a namjerava ići.

Pregovori o trgovinskom sporazumu s Trumpovom administracijom bit će vrlo skupi za institucije EU-a, rekao je Sebastian Dullien iz Europskog vijeća za vanjske poslove. “Nijedan američki predsjednik još od Drugog svjetskog rata nije bio nepopularan u EU kao što je Trump. Početak pregovora s Trumpom o trgovini predstavlja rizik prijenosa neke od ove negativne slike na povjerenstvo. Dakle, bilo kakvi pregovori s Trumpom o sporazumu o slobodnoj trgovini dolazili bi sa značajnim troškovima i bili bi blagodat populistima diljem Europe”, dodao je.

Vuk TEŠIJA
Pritisci na SAD

Čelnici skupine sedam najbogatijih zemalja svijeta G7 okupili su se u petak na početku dvodnevnog summita na Siciliji na kojemu će se američki predsjednik Donald Trump, kako se očekuje, naći pod pritiskom kolega da ublaži svoja stajališta o globalnom klimatskom sporazumu i slobodnoj trgovini, prenose agencije. "Razgovori neće biti jednostavni", izjavio je talijanski premijer Paolo Gentiloni.

Trump traži više novca za NATO

Američki predsjednik Donald Trump opet je na sastanku čelnika država NATO-a održanom u četvtrak u Bruxellesu ponovio zahtjeve da ostali članovi plaćaju više novca u NATO. Trump je u svojem debitantskom govoru prozvao čelnike iz 27 drugih zemalja NATO-a, tražeći da "konačno pridonesu svoj pravi udio" jer "nije fer prema narodu i poreznim obveznicima Sjedinjenih Država" da troše puno više na obranu od ostalih članova.

Možda ste propustili...

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

Najčitanije iz rubrike