Učionica
GRADSKA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA OSIJEK

Partner u provođenju nastavnih i znanstveno- istraživačkih procesa
Objavljeno 13. svibnja, 2017.

G radska i sveučilišna knjižnica Osijek osnovana je 8. veljače 1949. godine kao gradska knjižnica, nastavljajući tradicije javnih pučkih knjižnica i čitaonica grada Osijeka od sredine 19. do prve polovine 20. stoljeća.

Godine 1961. ustanovljen joj je privilegij dobivanja obveznoga primjerka Republike Hrvatske (besplatan primjerak svih tiskanih i netiskanih publikacija, odnosno knjižne i neknjižne, audiovizualne i elektroničke građe koju izdaju ili proizvode pravne i fizičke osobe, bez obzira na to je li namijenjena prodaji ili je besplatna), čime su postavljeni temelji znanstvenoj funkciji Knjižnice i postupnom pretvaranju iz javne narodne u javnu općeznanstvenu knjižnicu. Osnivanjem Sveučilišta u Osijeku 1975. godine Gradska knjižnica Osijek, jedna od osnivača, proširuje svoju djelatnost i preuzima funkcije i zadatke središnje sveučilišne knjižnice mijenjajući naziv u Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. U knjižničnom smislu ona postaje knjižnica s dvojnom funkcijom: narodnom/gradskom i sveučilišnom/znanstvenom te se razvija kao općeznanstvena knjižnica polivalentnih sadržaja s ciljem osamostaljivanja i razdvajanja navedenih funkcija do potpunog fizičkog odvajanja na dvije zasebne ustanove/knjižnice. Djelujući kao središnja sveučilišna knjižnica ona obavlja niz zadataka vezanih uz unaprjeđivanje knjižnične djelatnosti na Sveučilištu u Osijeku.

Sveučilišni naslovi

Tijekom 2016. godine, a u sklopu stvaranja ukupnih zbirki, nabavljen je značajan broj naslova za potrebe sveučilišnog karaktera, i to stručne i znanstvene literature općeznanstvenog, interdisciplinarnog i multidisciplinarnog značaja, temeljnih znanstvenih djela. Nastavljen je rad na održavanju i stvaranju zbirke ukupne izdavačke djelatnosti Sveučilišta i njegovih članica u sklopu Zavičajne zbirke Sveučilišta. Osobita je pozornost posvećena nabavi literature za potrebe studenata – obvezne i dopunske ispitne literature. Na novoj mrežnoj stranici Knjižnice, a u sklopu rubrike e-izvori, planira se studentima svih sastavnica Sveučilišta u Osijeku omogućiti izravna povezanost popisa potrebne im obvezne i dopunske ispitne literature sa zapisima u mrežnom katalogu Knjižnice.

Pristup bazama podataka u Knjižnici osiguran je preko Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu. Preko ovoga portala osiguran je mrežni pristup komercijalnim bazama podataka, kao i onima u slobodnom pristupu za sve članove znanstvene i istraživačke zajednice RH (istraživače, nastavnike i studente). Uz redovan pristup bazama podataka dostupnim preko Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu, tijekom 2016. godine korisnici su u više navrata imali mogućnost pretraživanja i probnoga pristupa drugim bazama podataka. Osiguran je besplatan probni pristup stranim bazama podataka: izdavača Willey, IGI Global, EBSCO (tematske baze podataka), Springer, Pro Quest, Institute of Physics, AAAS (The American Association for the Advancement of Science), Taylor&Francis, The Royal Society London te bazama časopisa Cambridg Journals Online, CAB Abstracts, Global Health, JSTOR i Nature.

Uz usluge posudbe i osiguranja pristupa informacijskim izvorima, pružanje informacijskih usluga najznačajnija je aktivnost korisničkih službi. U 2016. godini korisnicima je pružen velik broj stručnih (faktografskih, bibliografskih i drugih) informacija s različitih područja. Informacijski su zahtjevi korisnika različiti i pokrivaju sva područja interesa korisnika sveučilišne djelatnosti Knjižnice. Analiza informacijskih upita pokazuje da korisnici od knjižničnog osoblja najčešće traže pomoć u tematskim pretraživanjima. "Referati, seminari, diplomski radovi…" (dostupno na: http://www.gskos.unios.hr/referati/), mrežna je informacijska usluga tematskog pretraživanja izvora informacija, u prvom redu zbirki knjižnične građe Knjižnice, ali i kataloga drugih knjižnica, interneta, baza podataka. U 2016. godini odgovoreno je na 1446 upita korisnika. Uslugu su najčešće koristili studenti (oko 70 %) za izradu seminarskih (55 %), završnih (15 %) i diplomskih (20 %) radova. Više od 87 % korisnika zadovoljno je pruženom uslugom, a njih 44 % koristilo je uslugu više puta. Upite najčešće postavljaju studenti Sveučilišta u Osijeku, ali velik broj upita postavljaju studenti ostalih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta te studenti iz Bosne i Hercegovine.

Posredovanjem EBSCO Discovery service (EDS) tijekom 2016. godine omogućeno je istovremeno pretraživanje baza podataka i drugih e-izvora dostupnih na Sveučilištu, a pristup im je osiguran nacionalnom licencom, ili su slobodno dostupni mrežni izvori. Posredovanjem poveznice http://www.gskos.unios.hr/?upit>vijest&id>1774 moguće je pristupiti pretraživanju i uputama za pretraživanje.

ISO norme

Na temelju projekta Primjena hrvatskih ISO normi (ISO 2789 i ISO 11620) za jedinstveno elektroničko prikupljanje, obradu/analizu i prikaz statističkih podataka o poslovanju svih vrsta knjižnica, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu izrađen je online Sustav jedinstvenog elektroničkog prikupljanja statističkih podataka o poslovanju knjižnica (dostupno na: http://hk.nsk.hr/), koji je usklađen s ISO normama: Informacije i dokumentacija – Međunarodna knjižnična statistika (ISO 2789:2013) i Informacije i dokumentacija – Pokazatelji učinka knjižnice (ISO 11620:2014). Prikupljanje i obrada statističkih podataka u elektroničkom obliku vodi stvaranju jedinstvene i javno dostupne baze statističkih podataka za sve vrste knjižnica. Tijekom 2016. i 2017. godine probno su u ovaj sustav uneseni podaci za sve knjižnice sastavnica Sveučilišta.

Knjižnica svojim aktivnostima redovno sudjeluje u programima koje organizira Sveučilište u Osijeku ili njegove sastavnice – Smotri Sveučilišta u Osijeku, Festivalu znanosti, Kreativnoj riznici i drugima. U svojim prostorima omogućava rad studentskim udrugama te organizira predavanja nastavnika Sveučilišta u Osijeku. U skladu s novim Strateškim planom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek 2016.-2020., usvojenim u rujnu 2016. godine, misija je Knjižnice prepoznati i prihvatiti neprestane promjene u društvenom okruženju, posebice u sustavu za učenje i poučavanje, osigurati uspješan, efektivan i integriran pristup vlastitim znanstvenim resursima, kao i znanstvenim resursima drugih knjižnica unutar knjižničnog sustava Sveučilišta, imati aktivnu ulogu u nastajanju globalnih mreža knjižnica, poticati snažno povezivanje s nastavnim i znanstvenim osobljem te odgovoran rad stručnoga knjižničnog osoblja. On se razvija kroz usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje i time postaje jedinstvena kategorija stručnog osoblja u sustavu visokoga obrazovanja na Sveučilištu, a Knjižnica značajan čimbenik te partner u provođenju nastavnih i znanstvenoistraživačkih procesa na Sveučilištu u Osijeku.

(Svjetlana Mokriš)

Repozitorij Sveučilišta u Osijeku

U svibnju 2016. godine uspostavljen je Repozitorij Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (dostupno na: https://repozitorij.unios.hr/), u kojemu je pohranjeno više od 6000 završnih i diplomskih radova, doktorskih disertacija i članaka u časopisima čiji su autori studenti i nastavnici Sveučilišta u Osijeku. U istom razdoblju uspostavljen je i Repozitorij Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (dostupno na: https://repozitorij.gskos.hr/).

Novi poslužitelj

U kolovozu 2015. godine počeo je s radom novi poslužitelj: SPARC T4-1, s operativnim sustavom SUN Solaris 11. Sredstva za nabavu novoga poslužitelja osiguralo je Sveučilište u Osijeku. Na ovome poslužitelju trenutačno se nalaze mrežni katalog Knjižnice i mrežni katalozi knjižnica sastavnica Sveučilišta koje koriste knjižnični program CROLIST. Knjižnični program CROLIST nadograđen je na OPAC treće generacije Vero koji poboljšava pretraživanje u realnom vremenu, a instaliran je nad skupnim mrežnim katalogom. Djelatnicima knjižnica koje koriste knjižnični program CROLIST i sudjeluju u izradi skupnog kataloga pruža se stručna pomoć i kada se za to ukaže potreba održavaju se radionice.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike