Sport
TOUR OF CROATIA

Karavana iz Osijeka kreće na avanturu dugu 1070 km
Objavljeno 17. travnja, 2017.

U utorak u Osijeku starta treće izdanje biciklističke utrke kroz Hrvatsku. S Trga Ante Starčevića 300-tinjak biciklista odlazi na put Lijepom Našom, u šest dana, kroz šest etapa, Nibali, Kvasina, Nizzolo, Đurasek, Rogina i društvo propedalirati će 1070 kilometara.

Ovo je treće i najjače izdanje Tour of Croatia, Osijek je polazna točka biciklističkog spektakl s kojeg će slika otići u 180 država svijeta i na sve kontinente. Onaj tko je rekao: “To je najljepša razglednica Hrvatske”, nije bio daleko. Od Slavonije do Dalmacije preko Istre do unutrašnjosti Hrvatske, biciklistička elita, ali i gledatelji diljem svijeta imat će priliku upoznati svu raskoš, bogatstvo i prirodne ljepote Hrvatske. Ovo je jedinstveni spoj sporta i turizma, utrka koja postaje hrvatski brand i svake je godine sve bolja, masovnija i jača.

Slavonska etapa

Prva etapa vozi se od Osijeka do Koprivnice u dužini od 227 kilometara. Karavana starta u 11.23 sata na Trgu Ante Starčevića, potom će biciklisti u revijalnom tonu krenuti u “đir” gradom, pedalirat će od središnjeg osječkog trga prema Tvrđi, zatim se vratiti do samog centra i krenuti prema Višnjevcu, gdje je odmah iza završetka tramvajske pruge od 11.44 sata i službeni start utrke. Zatim će biciklisti preko Josipovca, Petrijevaca, Šaga, Valpova, Belišća, Donjem Miholjca... krenuti prema cilju prve etape u Koprivnici.

Dan prije okupljanja na Trgu Ante Starčevića i ispred osječke konkatedrale biciklisti su došli u Osijek. Održan je i susret s novinarima, sportski i tehnički direktor utrke Vladimir Miholjević još je jednom predstavio treće izdanje Tour of Croatia, a lanjski pobjednik Matija Kvasina, najzvučnije ime Tour of Croatia 2017. Talijan Vicenzo Nibali, hrvatska uzdanica Kristijan Đurasek te veteran Radoslav Rogina pričali su o svojim željama, nadama i ciljevima.

- Lani je bilo lakše, došao sam u Osijek opušten, Tour of Croatia mi je trebala biti samo pripremna utrka za onu azerbajdžansku. Ispalo je sjajno, na cilj u Zagreb sam stigao kao ukupni pobjednik. No, zato ove godine osjećam pritisak, stalno visi pitanje što i kako će biti - kaže Matija Kvasina, kojemu “jezu” izaziva ovogodišnja konkurencija.

- Strah me i sjediti pokraj Nibalija, a ne voziti u njegovu društvu. Sigurno je da straha i treme neće nedostajati - dodao je Kvasina, koji se ove godine vratio u austrijski Team Felbermayr Symplon Wales, čiji je član i Ricardo Zoldi, lanjski pobjednik etape na Učki.

Uvertira za Giro

Kroz Hrvatsku vozi i jedan od najboljih biciklista današnjice, 32-godišnji Talijan Vincenzo Nibali. Član superbogate momčadi Bahrain Merida, u Hrvatsku se dolazi “zagrijavati” za svoj Giro d'Italia, na kojem brani naslov pobjednika. Nibali je svjetska marka, biciklistički Roger Federer. Kvaliteta koja traje i osvaja sve redom, u kolekciji ima ukupnu pobjedu na Giru, ali i na Tour de France i španjolskoj Vuelti, a to znači da ima - sve tri Grand Tour utrke.

- Čekam start i početak utrke da vidim u kakvoj sam formi - kaže Nibali, koji prvi put vozi kroz Hrvatsku. Volio bi opravdati ulogu favorita i pobijediti, ali njegov fokus je Giro d' Italia, koji ove godine slavi 100. obljetnicu, a to je za Talijana motiv više.

- Pred nama je šest etapa, više od tisuću kilometara, ni sam ne znam što mogu očekivati i u kakvom sam stanju, i zato jedva čekam da utrka krene, posebice čekam one dvije brdske etape. Ova će mi utrka dati odgovore za Giro.

Prvi put od Slavonije preko Dalmacije i Istre pa do Zagreba će voziti i Kristijan Đurasek sa svojim UEA Teamom Emirates. Hrvatski reprezentativac koji je lani bio 18. na Olimpijskim igrama u Riju biciklom je prošao pola svijeta, a evo danas će prvi put startati na utrci kroz Hrvatsku.

- Lijepo je biti u domaćoj utrci, i mi hrvatski vozači trebali bismo pokušati iskoristiti naš teren. Lijepa je ovo priča i drago mi je što sam njezin dio - kaže Đurasek.

Varaždinac preferira brdske etape, ove godine su u Tour of Croatia čak dvije, ona teška na Učki i možda još teža od Trogira s ciljem na Sv. Juri na Biokovu koja je na rasporedu već u srijedu. Biciklistima će uspon dug 29 kilometara na Svetog Juru, koji je sa svojih 1762 metara drugi najviši vrh u Hrvatskoj, biti izazov, samo da promjenjivo travanjsko vrijeme tijekom druge etape na jugu Hrvatske ne donese buru. Ako bude bure, Biokovo bi biciklistima moglo ostati u ne tako lijepom sjećanju.

- Bit će to izazov, težak, ali lijep - dodaje Đurasek, koji će uz stazu imati i podršku domaćih navijača. Koprivnica nije daleko od njegova Varaždina, pa na cilju prve etape očekuju uz stazu podršku obitelji i prijatelja, koji će sigurno doći dati potporu i na nekoj od morskih etapa.

Biciklisti su spremni za obilazak Hrvatske, gradovi domaćini etapa također, samo se čeka start iz Osijeka...

Ivana LIOVIĆ
ETAPE

1. Osijek – Koprivnica (227 km)

2. Trogir – Biokovo - Sv. Jure (123 km)

3. Imotski – Zadar (237 km)

4. Crikvenica – Umag (171 km)

5. Poreč – Učka (Poklon) (141 km)

6. Samobor – Zagreb (147 km)

Strpljenje i oprez u prometu

Utorak prijepodne Osijek će biti u znaku biciklista, zbog čega će u gradu, ali i Višnjevcu te Josipovcu vladati posebna regulacija prometa. Vozači se moraju naoružati velikom dozom strpljenja, zbog Tour of Croatia pojedine će ulice biti zatvorene od 9.30 do 12.30 sati. Vrijedit će posebna regulacija prometa, ne samo za automobile nego i za javni prijevoz. Biciklisti će u 11.23 sata krenuti s Trga Ante Starčevića, potom će u revijalnom tonu propedalirati kroz grad, od središnjeg trga prema Tvrđi, zatim se vratiti do samog centra i krenuti prema Višnjevcu, gdje je odmah iza završetka tramvajske pruge i službeni start utrke.

Vincenzo Nibali

jedan od najboljih biciklista današnjice

Prvi put vozim kroz Hrvatsku, došao sam vidjeti u kakvoj sam formi za moj Giro d' Italia

Kristijan Đurasek

hrvatski biciklist

Domaći teren je dodatni motiv. Vozim u dobroj momčadi i mislim da ja i moja ekipa imamo dobre šanse

Matija Kvasina

branitelj naslova

Kao i ostali hrvatski biciklisti preferiram brdske etape i jedva čekam penjanje na Sv. Juru. To će biti idelana prilika da ljudima pokažemo kakvo blago Hrvatska ima

Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

Najčitanije iz rubrike