Učionica
COST AKCIJA NA GRAĐEVINSKOM FAKULTETU OSIJEK

"Primjena georadara u ocjeni prometne infrastrukture"
Objavljeno 14. travnja, 2017.

Od 6. do 9. ožujka 2017. na Građevinskom fakultetu Osijek održana je međunarodna škola "Primjena georadara u ocjeni prometne infrastrukture".

Školu su organizirali Građevinski fakultet Osijek i COST akcija TU1208 "Primjena georadara u građevinarstvu", a bila je namijenjena studentima poslijediplomskih studija, istraživačima te inženjerima u praksi. Naglasak je bio na primjeni georadara kao nerazorne metode ispitivanja (NDT) cesta, mostova, pruga te na otkrivanju podzemnih instalacija u gradskim područjima. Osim vrhunskih stručnjaka iz Europske unije, koji su održali niz vrlo kvalitetnih predavanja, školu je pohađalo 15 poslijediplomanada i mladih istraživača iz cijelog svijeta, zaposlenici Građevinskog fakulteta Osijek i predstavnici lokalnih gospodarstvenika.

Kao program Europske unije, COST (European Cooperation in Science and Technology) osnovan je 1971. godine i najširi je okvir međunarodne suradnje u znanstvenoj zajednici. Ciljevi tog programa su izgradnja istraživačkih kapaciteta, s naglaskom na suradnji visokorazvijenih država i onih koje zaostaju, pomaganju mladim znanstvenicima u počecima njihove karijere te primjeni rezultata istraživanja u gospodarstvu. Sudjelovanje Građevinskog fakulteta na ovoj i drugim COST akcijama iznimno je važno radi umrežavanja znanstvenika s europskog prostora, ali i šire.

(Damir Varevac)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike