Učionica
DR. JEROME KATZ

Poduzetništvo je jedna od osam cjeloživotnih ključnih kompetencija
Objavljeno 14. travnja, 2017.
PROFESOR PODUZETNIŠTVA NA SAINT LOUIS UNIVERSITY (SAD), GOST SVEUČILIŠNOG DOKTORSKOG STUDIJA PODUZETNIŠTVO I INOVATIVNOST U OSIJEKU

Pionirska aktivnost grupe istraživača s Ekonomskog fakulteta u Osijeku u području poduzetništva bila je u značajnoj mjeri oblikovana suradnjom s najistaknutijim svjetskim ekspertima koji su pridonijeli razvoju te discipline. Jedan iz te skupine utjecajnih je i profesor Jerome Katz sa Saint Louis University, SAD.

Profesor Katz boravi na Sveučilištu u Osijeku kao gost znanstvenog projekta Development and application of growth potential prediction models for small and medium enterprises in Croatia (voditeljica prof. dr. sc. Nataša Šarlija) i sveučilišnog interdisciplinarnog doktorskog studija Poduzetništvo i inovativomst (na kojem je govorio doktoralnim studentima i profesorima o identifikaciji istraživačkog problema, mentorstvu, publiciranju radova).

Često se pojam poduzetništvo izjednačava s malim poduzećima. Kako biste vi odgovorili na pitanje što je poduzetništvo?

- Meni najbliža definicija je da je poduzetništvo kreiranje djelotvorne organizacije. Pri tome uvijek naglašavam da je poduzetništvo način razmišljanja o tome kako djelovati na inovativne načine bez obzira na to radi li se o novim poduzećima ili postojećim, u profitnom ili neprofitnom sektoru.

Vaš obrazovni program iz područja poduzetništva na Saint Louis University nalazi se u 25 najboljih američkih programa (prema ocjeni US News and World Report i Entrepreneur Magazine). Što je pridonijelo tome?

- Živio sam u obitelji koja je imala svoj obiteljski biznis, a i sam imam svoju malu tvrtku, što mi je pomoglo da znam kako je to u praksi. Zbog toga sam uvijek u svojoj glavi kombinirao svijet prakse i akademski svijet i nastojao to prakticirati u svojim predavanjima i aktivnostima izvan učionice. U programima poduzetničkog obrazovanja na Saint Louis University to provodimo kroz timska predavanja koja se realiziraju tako da su u učionici zajedno profesor i lokalni poduzetnik. Na taj način studenti uvijek vide obje perspektive (akademsku i poslovnu) i povezanost tih perspektiva. Ako želimo pripremiti studente za poslovni svijet u kojem postoji konkurencija i suradnja, moramo kreirati uvjete učenja koji će studentima omogućiti iskustvo potrebno za uspješnije uključivanje u svijet rada. Zbog toga uključujemo poduzetnike kao suce u vrednovanju studentskih ideja ili prezentiranja njihovih poslovnih planova. To se ostvaruje kroz nekoliko posebnih programa koji su sastavni dio obrazovnog procesa iz područja poduzetništva kao što su Pure Idea Challenge, Real Elevator Pitch Competition i Pitch and Catch Competition.

Je li poduzetništvo znanstvena disciplina ili tek paradigma, disciplina u nastajanju? Mnogi naši mlađi istraživači oklijevaju baviti se istraživanjem poduzetništva, jer to još uvijek ne vide kao etabliranu disciplinu.

- Prošli smo razdoblje stvaranja discipline. Samo u engleskom jezičnom području ima više od 135 akademskih časopisa koji su referirani u različitim svjetskim bazama. Postoje tri časopisa koji se nalaze na listi 50 najboljih časopisa Financial Timesa, od nekoliko tisuća časopisa iz područja biznisa. Sva najbolje rangirana sveučilišta imaju obrazovne programe iz područja poduzetništva, centre za poduzetničke studije i katedre za poduzetništvo koje su financirane posebnim donacijama. Europska unija definirala je poduzetništvo kao jednu od osam cjeloživotnih ključnih kompetencija za sve svoje građane i time obavezala obrazovne sustave da to i osiguraju. Osim toga, EU je svjetski lider u promoviranju poduzetničkog učenja izvan poslovnih škola. U SAD-u najveći otpor prema poduzetničkom obrazovanju upravo je u poslovnim školama jer takvi novi programi konkuriraju postojećim. Ali, izvan poslovnih škola poduzetnički obrazovni programi jako su prihvaćeni. Visokoškolske institucije u području umjetnosti, medicine i zdravlja te tehničkih znanosti ubrzano dodaju kolegije i module iz područja poduzetništva, jer su statistike pokazale da će između 25 % i 50 % njihovih studenata ući u proces samozapošljavanja i trebaju znati kako biti uspješan u tome. Na taj način ostvaruje se koncept da poduzetničko obrazovanje mora biti dio obrazovanja svih, što ustvari znači "poduzetništvo za sve na kampusu" (entrepreneurship across campus).

Kako se dogodilo da ste dio sveučilišnog doktorskog programa Poduzetništvo i inovativnost u Osijeku?

- Ja sam već gotovo 20 godina uključen u aktivnosti poduzetničkog obrazovanja na Sveučilištu u Osijeku. Na povratku s jedne konferencije o mikrokreditima u Riju de Janeiru, na kojoj smo sudjelovali nas troje (Slavica Singer, Piotr Korynski iz Instituta Otvoreno društvo u New Yorku i ja), Slavica govorila nam je o poslijeratnom stanju u Hrvatskoj, posebno u istočnoj Hrvatskoj i potrebi poduzetničkog obrazovanja, ne samo zbog samozapošljavanja nego i rasta malih poduzeća. I tada, na aerodromu, nas troje počelo je dizajnirati prvi magistarski program iz poduzetništva koji je bio pokrenut 2000. godine i koji je bio nadograđen prema "dolje" preddiplomskim i diplomskim studijem, i prema "gore" doktorskim studijem. Osjećam se nekom vrstom kuma tih programa. Za mene je bilo sasvim prirodno da nastavim tu suradnju i zbog toga sam i sada u Osijeku.

Razgovarala: Slavica Singer
Kratka znanstvena biografija

Profesor Jerome Katz (@jeromekatz) ugledni je profesor poduzetništva na Saint Louis University na kojem djeluje od 1987. godine, nakon što je sedam godina radio na Wharton School. Jedan je od najplodnijih autora iz područja poduzetništva, od udžbenika (Entrepreneurial Small Business, 3. izdanje) do više od 100 publiciranih akademskih radova. Osim toga, profesor Katz jedan je od pokretača i urednika godišnjeg zbornika istraživačkih radova iz područja poduzetništva koji od 1993. godine izdaje Saint Louis University (Advances in Entrepreneurship, Firm Emergence and Growth). Profesor Katz je u uredništvu devet najvažnijih američkih časopisa iz područja poduzetništva i managementa. Časopis Fortune proglasio je 2010. godine obrazovni program o poduzetništvu na Saint Louis University, koji vodi profesor Katz, jednim od pet najboljih programa u SAD-u. Dva puta bio je izabran od strane INC časopisa kao jedan od vrhunskih istraživača malih poduzeća u svijetu.

Mreža "poslovnih anđela"

Profesor Katz vrlo uspješno spaja svoj istraživački i predavački rad s konzultantstvom za razvoj poduzetništva i rast poduzeća, što uključuje konzultantstvo poduzeća (General Electric), vladinih agencija (američka nacionalna fondacija za istraživanje) i fondacija (Kauffman, Coleman, Open Society Institute). Jedna od važnih aktivnosti povezivanja sveučilišta i poslovnog sektora je i pokretanje mreže "poslovnih anđela" koja djeluje na Saint Louis University, čiji direktor i osnivač je profesor Katz.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike