Sport
TOUR OF CROATIA

Osijek će opet bar na jedan dan
postati svjetska sportska priča
Objavljeno 5. travnja, 2017.
Panorama grada na Dravi i slavonskih ljepota preko TV-a obići će “pola svijeta”, jer utrka se prenosi u više od 170 država

Lani je to bio prvorazredan sportski i turistički događaj, a ove godine priča bi trebala biti još veća i bogatija. Traju posljednje pripreme za treće izdanje biciklističke utrke Tour of Croatia, koja će se od 18. do 23. travnja kroz šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara, voziti kroz Hrvatsku.

I ove godine ugledna svjetska karavana na šestodnevno bicikliranje po Lijepoj Našoj kreće iz Osijeka s Trga Ante Starčevića, i to 18. travnja u 11.38 sati. Prva, tzv. slavonska etapa u dužini od 227 kilometara vozi se od Osijeka do Koprivnice, zatim se ekipa seli u dalmatinski biser Trogir, gdje je 19. travnja start druge etape. Ta etapa je vrlo zanimljiva jer cilj joj je na 1762 metra drugom po visini vrhu Hrvatske – Svetom Juri na Biokovu. Zatim se vozi od Imotskog do Zadra, četvrta etapa povezuje Crikvenicu i Umag, a peta je “biser” od Poreča s ciljem na Učki. Sve završava 23. travnja kada će biciklisti krenuti na put od Samobora do cilja na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

“Morski pas” sa Sicilije

Naslov pobjednika brani hrvatski biciklist Matija Kvasina, dečko sa zagrebačkom adresom rođen u Novoj Gradiški. Iako je imao konkurenciju u članovima pet momčadi iz najviše biciklističke svjetske klase, Kvasina je lani u Zagrebu slavodobito prošao ciljem. No, ove godine konkurencija bi trebala biti puno jača i veća. Iako organizatori do zaključenja prijava čuvaju imena biciklista i momčadi koje nakon Uskrsa stižu u Osijek, navodno je za nastup već prijavljeno niz velikih imena iz svijeta biciklizma. Jedan je odavno potvrdio kako sigurno vozi Tour of Croatia. A taj je prava biciklistička faca - Talijan Vincenzo Nibali. Kroz Hrvatsku će voziti u dresu jedne od najzanimljivijih momčadi današnjice BAHRAIN MERIDA Pro Cycling Team, a njegove i momčadske ambicije vrlo su velike. Nibali je vrhunski biciklist, jedan od najboljih posljednjih godina i jedan od samo šest u povijesti koji u svojoj biografiji ima sva tri Grand Toura - osvojio je Giro d’Italia (dva puta), Tour de France i Vuelta a Espana. Taj “morski pas” sa Sicilije, kako ga kolege zovu, dolazi u Hrvatsku po pobjedu, a eto Osijek će imati priliku ugostiti sportaša koji je 2014. okrunjen lovorikama na Elizejskim poljanama.

Osijek čeka Cavendisha

Nibali je svjetska marka, ali Osječani na startu ponovno čekaju kralja sprinta, jednog od najboljih i najpopularnijih biciklista svijeta - Britanca Marka Cavendisha. Ne znamo hoće li doći, ali voljeli bismo ga opet vidjeti u Slavoniji. U Hrvatskoj Cavendish vjerojatno nije neko poznato sportsko ime, no u svijetu, posebice svojoj Britaniji, itekako je cijenjen i poznat sportaš. Osvajač niza etapa na najvećim utrkama, svjetski prvak, osvajač olimpijskih medalja svagdje je rado viđen gost, a lani je poprilično nahvalio ljepote Slavonije, posebice ovdašnju hranu.

Čekamo Nibalija, Cavendisha i još niz poznatih svjetskih biciklista, a njih će u Osijeku zasigurno biti. Uostalom, na trećem izdanju utrke po Hrvatskoj sudjelovat će više od 20 momčadi, a među njima su i World Tour ekipe, koje pripadaju najvišem rangu Svjetske biciklističke organizacije (UCI). A za World Tour ekipe voze i velika biciklistička imena.

Ivana LIOVIĆ
Osijek opet pod blokadom

Policija će 18. travnja s jakim snagama izići na osječke ulice, ali ne kako bi “terorizirala” i ispisivala kazne biciklistima, nego im čuvala sigurnost. Prije polaska s Trga Ante Starčevića prema Koprivnici biciklisti će napraviti “đir” ulicama grada na Dravi, pa će toga dana u Osijeku vladati posebna regulacija prometa. Nakratko će biti blokirane Županijska ulica, zatim Hrvatske Republike, Stjepana Radića, Gundulićeva, Kapucinska, Europske avenije, Franje Kuhača, Trpimirova, Vukovarska, Bana J. Jelačića, Kanižlićeva, Strossmayerova, potom i dio Višnjevca odakle će biti i službeni start utrke.

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

Najčitanije iz rubrike