Sport
MOLBA HNS-A NAVIJAČIMA:

Recimo “ne” svim oblicima verbalnog nasilja
Objavljeno 21. ožujka, 2017.

Mnogi navijači koji su u lipnju prošle godine bili na utakmicama EP-a u Francuskoj svjedoče kako su tijekom utakmice u Bordeauxu, između Španjolske i Hrvatske, više pogledavali na tribine nego na ono što se događa na travnjaku. Bila je to utakmica odmah nakon one između Hrvatske i Češke u St. Etienneu za vrijeme koje se i dogodio incident. Tako će i u petak kod većine navijača koji dođu pratiti utakmicu Hrvatska - Ukrajina postojati zebnja kako se ne bi nešto slično ponovilo pa sigurno neće izostati i “pogledi na tribine”. Na jednom portalu ponovno se pojavila “informacija iz dobro obaviještenih izvora” kako ekstremna grupa navijača želi izazvati kaos na utakmici Hrvatske i Ukrajine te da je s takvom najavom upoznat HNS. Gdje nam jučer nisu potvrdili takve informacije.

- Uz dužno poštovanje, svu medijsku pozornost ovoga tjedna zaslužuju naši sjajni reprezentativci. Prodaja ulaznica dovoljno govori koliko su se navijači zaželjeli reprezentacije i ne sumnjam da će stvoriti odličnu atmosferu - poručio je Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost HNS-a.

HNS ipak sve informacije kojima raspolaže dijeli s MUP-om.

- HNS je napravio sve u pripremi utakmice i učinit će sve uoči i za vrijeme utakmice da susret prođe besprijekorno što se tiče svih organizacijskih aspekata, uključujući onaj sigurnosni. Sve informacije dijelimo s MUP-om i ne sumnjamo da ćemo zajedno sa svim službama omogućiti svim navijačima da se osjećaju sigurno i da budu fokusirani isključivo na ono što se događa na terenu.

Dojam je kako je ovo najzahtjevnija organizacijska zadaća HNS-a? Uostalom, zbog niza kazni hrvatska nogometna reprezentacija će odigrati jednu domaću utakmicu pred gledateljima nakon gotovo pune dvije godine. Posljednji put bilo je to 28. ožujka 2015. godine kada je Hrvatska na Maksimiru svladala Norvešku s 5:1.

- U ovu utakmicu ulazimo s maksimalnim angažmanom, ali nije to ni prva ni zadnja utakmica s punim stadionom na Maksimiru. Ne moram vas podsjećati, recimo na utakmice s Jugoslavijom, ili Srbijom, koje su nosile posebu tenziju. U Savezu imamo dovoljno iskustva u pripremi i organizaciji ovakvih utakmica, a naravno da pokušavamo kroz svaku utakmicu napraviti poboljšanja tamo gdje je moguće.

Iz HNS-a željeli su poručiti navijačima:

- Uživajte u utakmici i svojim navijanjem pokažite da hrvatski navijači jasno kažu NE diskriminaciji, rasizmu i svim oblicima verbalnog nasilja.

Da, doista, nekako nam se čini kako veća opasnost postoji od “verbalnog nasilja”. Kontrole na stadionu prije utakmice sigurno će biti velike, ali kako spriječiti povike zbog kojih je uostalom i kažnjavana reprezentacija? Jesu li apeli dovoljni? K.Lacković

Miroslav Marković

povjerenik za sigurnost HNS-a

Uz dužno poštovanje, svu medijsku pozornost ovoga tjedna zaslužuju naši sjajni reprezentativci. Prodaja ulaznica dovoljno govori koliko su se navijači zaželjeli reprezentacije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike