Svijet
TEŽAK INCIDENT

Izrael avionima napao ciljeve u Siriji
Objavljeno 18. ožujka, 2017.

Izraelski borbeni zrakoplovi napali su nekoliko ciljeva u Siriji, a izraelski sustav za zaštitu od projektila presreo je jednu raketu ispaljenu u znak odmazde, priopćila je izraelska vojska.

Riječ je o najozbiljnijem incidentu između dviju zemalja od početka sukoba koji bjesni Sirijom već šest godina. Ni jedna raketa ispaljena iz Sirije na izraelske zrakoplove nije pogodila cilj, istaknula je vojska, koja ističe da su se tijekom noći oglasile sirene u dolini rijeke Jordan. Izraelski i strani mediji u nekoliko su navrata posljednjih godina izvješćivali o napadima koji se pripisuju Izraelu na konvoje oružja namijenjena libanonskom Hezbolahu, a prolaze Sirijom, ali Izrael obično ne potvrđuje te napade. Prema medijima, raketu je sjeverno od Jeruzalema presreo i srušio proturaketni sustav obrane Arrow.

Sirijska je vojska izvijestila kako su četiri izraelska mlažnjaka ušla u sirijski zračni prostor i tvrde da je jedan zrakoplov srušen, a još jedan pogođen.

Proruska informativna agencija Sputnik također tvrdi kako su Sirijci oborili jedan izraelski avion, prenoseći vijest iz sirijskih izvora. Očito da se u Siriji vodi i propagandni, a ne samo stvarni rat. Prema sirijskim izvorima, na izraelske zrakoplove ispaljene su rakete zemlja-zrak S-200. Kako prenosi sirijska strana, zrakoplovi su napali vojni cilj blizu Palmire. Ovaj je incident vrlo neuobičajen jer izraelska strana nema običaj komentirati te napade, iako svi znaju da se događaju.

Iako je Izrael do sada dosta nekaženjeno operirao po Siriji, ruski raketni sustavi koje je nabavio Bašal al Asad, uključujući i najnovije lansere S-300, već duže vrijeme prijete da ugroze izraelske snage.

Izraelski vojni izvori kažu da sirijske rakete ispaljene na Izrael nisu među najnovijim oružjem za koje se zna da Sirija posjeduje. Izraelski raketni sustav Arrow presreo je rakete, a ovo je prvo potvrđeno korištenje tog antiraketnog sustava nakon kasnih 90-ih.

U izraelskim sigurnosnim krugovima raste zabrinutost nakon preokreta koji se dogodio u ratu u Siriji, kada je Bašar al Asad, uz pomoć Rusije, preuzeo inicijativu jer se smatra da to ide na ruku Hezbolahu u Libanonu.

Vuk TEŠIJA
Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

Najčitanije iz rubrike