Svijet
DOBRA IDEJA ILI NAJAVA KATASTROFE?

Hahn bi povezao zapadni Balkan
Objavljeno 18. ožujka, 2017.

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, potvrdio je u petak u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina, kao i sve druge države zapadnog Balkana, ima jasnu europsku perspektivu, istaknuvši kako će Bruxelles sa svoje strane sve učiniti da to tako i ostane, no zemlje regije moraju provoditi reforme, ali i bliže međusobno surađivati kako bi potvrdile svoju spremnost za članstvo u Uniji. "Stabilnost regije može biti održana samo uz europsku perspektivu", kazao je Hahn novinarima, a ohrabrujućim je opisao opredijeljenost predsjednika vlada šest zapadnobalkanskih država, koji su, na summitu u četvrtak u Sarajevu, najavili bližu suradnju, uključujući uspostavu jedinstvenog regionalnog tržišta koje bi trebalo okupiti 20 milijuna ljudi te potaknuti razmjenu roba i kapitala, ali i gospodarskih potencijala cijelog jugoistoka Europe.

Sve bi to, kako je najavio Hahn, trebalo biti jasnije do summita Berlinskog procesa u srpnju, u Trstu. Do tada bi trebalo predložiti zakonske i institucionalne okvire za funkcioniranje jedinstvenog tržišta kako bi to najutjecajnije članice EU-a mogle i konkretno podržati.

Dan nakon skupa regionalnih premijera, Hahn se sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te predsjednicima vlada Federacije BiH i Republike Srpske Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović, s kojima je razgovarao o ispunjavanju obveza iz plana reformi usvojenog potkraj 2015. Taj plan proistekao je iz tadašnje britansko-njemačke inicijative, čiji je cilj bio ubrzati gospodarske i socijalne reforme kako bi se stabiliziralo stanje u BiH i stvorile pretpostavke za rješavanje otvorenih političkih pitanja, poput ustavnih i promjena izbornog zakonodavstva, o čemu do tada nije bilo moguće postići ni minimum suglasnosti.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike