Učionica
IZLOŽBA "KOSTIM KAO SKULPTURA" DOC. ART. JASMINE PACEK

Kostimografija za američku verziju "Prodane nevjeste" kao dio istraživanja za doktorat
Objavljeno 13. ožujka, 2017.

Dvostruki uspjeh bilježi ovih dana doc. art. Jasmina Pacek, s Umjetničke akademije u Osijeku, doktorandica poslijediplomskog interdisciplinarnog sveučilišnog studija Kulturologija na Doktorskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Naime, za operu "Prodana nevjesta" Bedricha Smethane, koja će 7. i 8. travnja 2017. biti premijerno izvedena u kazalištu Robert L. Annis Playhouse u Princetonu, (New Jersey, SAD), doc. art. Jasmina Pacek pozvana je izraditi kostime. Uoči premijere, od 1. do 5. ožujka 2017., ovaj "osječki izvozni proizvod iz područja kostimografije" mogla je pogledati osječka publika na zanimljivoj izložbi "Kostim kao skulptura" u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek.

U realizaciji kostima doc. art. Pacek s jedne strane koristi karakteristične motive iz češke tradicijske nošnje, ali ih spaja s modernim, futurističkim elementima subkulturne estetike zvane steampunk. Naime, ocijenila je da bi eventualno američko nerazumijevanje istočnoeuropskih folklornih elemenata moglo biti kompenzirano atraktivnim, modernim, popularnim i razumljivim potpisom steampunk poetike. Zahtjevnu izložbu po broju eksponata (oko 50) koncipirao je i organizirao u postav Ivan Roth, kustos Muzeja likovnih umjetnosti Osijek. Kako je istaknuto, u ovom slučaju kostimi ne prelaze samo geografske granice, nego i granice konvencionalnih definiranja kostima, pomičući poziciju kostimografskoga artefakta pred percepciju kojom je inače izložena skulptura.

Doc. art. Jasmina Pacek vrsna je kostimografkinja koja se dobar dio profesionalne karijere usavršavala u modnom svijetu zapadne Europe i SAD-a. Po dolasku u Osijek pridonijela je afirmiranju kostimografske i scenografske struke u kvalitetno strukturirane nastavne programe na studijima Umjetničke akademije u Osijeku, prije svega na studiju Kazališnog oblikovanja. Doc. art. Pacek je i dobitnica nagrade hrvatskog glumišta za najbolju kostimografiju 2013. godine, i to za kostime u operi "Norma" Vincenza Bellinija u režiji Dejana Miladinovića u izvedbi osječkog HNK.

(Igor Gajin)

Prvi projekt na doktorskom studiju Kulturologija

Treba istaknuti da su kostimi, koji su predstavljeni na izložbi, nastali kao istraživanja za budući doktorat umjetnosti Jasmine Pacek koji se bavi komunikacijskim svojstvima kostima. "Valja istaknuti da je posrijedi prvi projekt poslijediplomskog studija Kulturologija na Doktorskoj školi, smjera Kutura, umjetnost i književnost u europskom kontekstu. Uskoro slijedi još nekoliko sličnih, vrijednih doktorandskih projekata", najavila je prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, voditeljica toga studija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike