Učionica
NOVI PROJEKT PRAVNOG FAKULTETA OSIJEK UZ POTPORU EUROPSKE UNIJE

Otvara se "Jean Monnet katedra za prekogranično kretanje djeteta u EU"
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Okruglim stolom koji će se 22. veljače 2017., s početkom u 11 sati, održati na Pravnom fakultetu Osijek, bit će službeno otvoren veliki međunarodni projekt "Jean Monnet katedra za prekogranično kretanje djeteta u EU”

Europska unija je putem Agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (engl. Education, Audiovisual and Culture Agency), pozitivno ocijenila i kroz sredstva predviđena Erasmus + programom, a u okviru Jean Monnet aktivnosti, prihvatila financiranje prijavljenog projekta reg. br. 575451-EPP-1-2016-1-HR-EPPJMO-CHAIR, pod nazivom ''Jean Monnet katedra za prekogranično kretanje djeteta u EU''.

Nositelj projekta je Sveučilište u Osijeku, a provodit će ga Pravni fakultet Osijek. Projekt je odobren za razdoblje od 1. rujna 2016. do 31. kolovoza 2019. godine. Polazište ovoga projekta je da su na razini EU i drugih međunarodnih organizacija razvijeni brojni pravni alati usmjereni promicanju i zaštiti prava djece izložene prekograničnom kretanju, koji pak nisu dostatno zastupljeni u postojećim kurikulumima Sveučilišta u Osijeku. Ovaj projekt namijenjen je pretežno studentima prava svih razina, ali su određeni sadržaji namijenjeni i studentima drugih fakulteta i smjerova, kao i svoj zainteresiranoj akademskoj, stručnoj i široj javnosti.

U ovom projektu najzastupljenija je problematika građanskopravnih aspekata kretanja djece preko granice. Do njezina razvoja dolazi zbog intenzivnih migracija radnika to u okviru politike pravosudne suradnje u građanskim stvarima EU. Stvaranje okvira za pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima omogućilo je sustavniju borbu protiv nedozvoljenog kretanja i trgovanja djecom preko granice. EU se čitavim nizom pravila i odluka upustio i u uređivanje prava na boravak te spajanje obitelji. Borbe protiv dječjeg rada kao i zapošljavanje mladih također su u okvirima politika EU. Posebnu pozornost nedavno su dobile nove vrste migracija - djece azilanata. Sve to potvrđuje širok raspon tema o prekograničnom kretanju djeteta, o kojima članovi Katedre mogu pružiti sveobuhvatne, cjelovite i precizne podatke. Svi članovi projektnog tima su znanstvenici s profiliranim akademskim interesom za predmetna pitanja, svatko u pripadajućoj mu pravnoj grani. Glavnina nastavnika Katedre dobro je obrazovana iz područja europskog prava te ulazi u krug hrvatskih eksperata za pravo EU u pripadajućim područjima.

Projekt će imati pozivan utjecaj ne samo na nastavnike i studente Pravnog fakulteta Osijek, već i na studente drugih fakulteta, zainteresiranu akademsku, stručnu i širu javnost (suce, odvjetnike, državne odvjetnike, posebne skrbnike za djecu, pravobraniteljstvo za djecu, pravnike u centrima za socijalnu skrb, udruge poslovaca, pravnike u nevladinom sektoru), na mlade znanstvenike i istraživače iz zemalja regije, na nastavnike u osnovnim školama kao i na sve zainteresirane građane.

Popis svih nastavnih i nenastavnih aktivnosti postupan je na stranici projekta: http://www.pravos.unios.hr/chair-euchild

(Mirela Župan)

Glavni cilj projekta

Glavni je cilj ovoga projekta pružanje kvalitetne nastave i obrazovanja u širokom rasponu tema koje se vežu uz prekogranično kretanje djeteta u EU. Paralelno s nastavom i izvannastavnim aktivnostima provodit će se znanstvena istraživanja na projektom definiranim područjima. Rezultati projekta bit će stoga utemeljeni kako na doktrini, tako i praktičnim problemima i praksi. Aktivnosti ove Jean Monnet katedre govore u prilog sustavnog i temeljitog izučavanja pitanja zaštite prava djece i obitelji na Sveučilištu u Osijeku. Monografija kojom će rezultirati projekt osigurat će bazu za daljnju obuku kako studenata tako i stučne javnosti.

Članovi projektnog tima

Nositeljica Katedre je izv. prof. dr. sc. Mirela Župan s Pravnog fakulteta Osijek, dok projektni tim čine: izv. prof. dr. sc. Mario Vinković, izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar, doc. dr. sc. Tunjica Petrašević, doc. dr. sc. Igor Vuletić, doc. dr. sc. Paula Poretti, doc. dr. sc. Dunja Duić, Martina Drventić, mag. iur. te Andreja Juričević, mag.iur.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike