Učionica
ERASMUS+ MOBILNOST U NORVEŠKU ZAVRŠILA VRIJEDNOM DONACIJOM OPREME POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU U OSIJEKU

Laboratorij Zavoda za agroekologiju bogatiji za vrijedne uređaje
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Tijekom rujna 2016. godine izv. prof. . dr. sc. Brigita Popović i Darko Kerovec, dipl. ing, s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku sudjelovali su na stručnom usavršavanju na Norwegian University of Life Science (NMBU) u gradu Åsu preko Erasmus+ projekta mobilnosti.

Cilj usavršavanja bio je ponajprije obuka za rad na uređaju ICP-MS (Agilent 8800QQQ) i uvođenje nove metodologije za određivanje fosfora u tlu kao dio strategije razvoja laboratorija Zavoda za agroekologiju. Naime, Zavod planira proširiti i usavršiti svoje djelovanje u analitičkom području te modernizirati opremu, a jedan od strateških ciljeva bila je kupnja uređaja ICP-MS-a. Obuka navedenih djelatnika Zavoda za agroekologiju provedena je u laboratoriju Tore Krogstada uz suradnju Karla Andreasa Jensena i Valentine Živanović.

Nakon nekoliko dana obuke voditelj analitičke jedinice pri NMBU, Karl Andreas Jensen, odlučio je darovati jedan HPLC (PerkinElmer 200) uređaj, jednu jedinicu za autosampler (PerkinElmer AS90/91) za ICP-OES te jednu vakuum pumpu za ICP-MS Zavodu za agroekologiju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Također, zahvaljujući njegovu angažmanu, laboratorij Zavoda za agroekologiju postao je bogatiji i za ICP-MS koji je donirao laboratorij NIFES u Bergenu. Darko Kerovec otputovao je u Bergen, gdje je pregledao uređaj te ga uz pomoć voditeljice laboratorija Berit Solli (NIFES) pripremio za transport sa svom dodatnom opremom.

Poseban izazov bili su organizacija transporta i uvoza, adaptacija laboratorijskih prostora te instalacija i validacija doniranih uređaja. Međutim, Zavod za agroekologiju financijski i tehnički samostalno i ove izazove polako, ali uspješno privodi kraju.

Ova donacija uvelike će utjecati na razvoja samog laboratorija te ukupan znanstveni i stručni rad, kako Zavoda za agroekologiju, tako i cjelokupnog Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Ovim putem još jednom zahvaljujemo Karlu Andreasu Jensenu i Berit Solli na doniranoj opremi.

(Sonja Vila, Daniel Haman)

Analiza teških metala

Polovan uređaj ICP-MS na tržištu se može naći već za iznos od 400.000 kuna. Koristi se za analize svih vrsta teških metala u vrlo niskim koncentracijama od nanograma po litri (PPT – part per trillion) pa do mg/L (PPM - part per milion).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike