Učionica
NIZ HVALEVRIJEDNIH AKTIVNOSTI OSJEČKE PODRUŽNICE UDRUGE STUDENATA MEDICINE

Članovi CroMSIC-a obilježili Tjedan solidarnosti i World AIDS Day
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Krajem protekle, 2016. godine podružnica CroMSIC-a, najveće udruge studenata medicine u Hrvatskoj, koja djeluje na Medicinskom fakultetu Osijek, realizirala je nekoliko hvalevrijednih projekata i aktivnosti.

Udruga CroMSIC tako se ove godine priključila Crvenom križu u tzv. Tjednu solidarnosti, tijekom kojeg se skupljala hrana za potrebite građane u okolnim mjestima Osijeka. Studenti Medicinskog fakulteta Osijek prikupljali su hranu u TC Kaufland dijeleći letke kupcima. Akcija prikupljanja trajala je od 8. do 15. prosinca 2016., a pritom je obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca. Hrana je na kraju raspodijeljena u podjednake pakete i odnesena u nekoliko mjesta općina Šodolovci i Antunovac. Volonteri udruge CroMSIC koji su odlučili pomoći su Domagoj Paša, Veronika Šikić, Elizabeth Nedić, Klara Ćosić, Martina Levačić, Vanda Pavić, Marko Tomašević, Leon Perić, Martina Britvar i Kristina Štajdohar.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (World AIDS Day) počelo je već u listopadu 2016., kada su studenti prevodili brošure o spolno prenosivim bolestima, uređivali ih i pripremali za tisak. Studentima, učenicima i sugrađanima dijelili su ih 1. prosinca 2016. na četiri lokacije u gradu. To su Medicinski fakultet Osijek, studentski restorani Campus i Gaudeamus te Trg Svetog Trojstva u Tvrđi. Na Trgu su, uz štand s letcima i prezervativima, postavili simboličnu crvenu vrpcu ispred Kužnog pila te tako istaknuli značenje HIV/AIDS-a kao kuge modernog doba. Iste večeri održan je tradicionalni Stop AIDS party, tematski nazvan “Retroviral party”, u klubu Outside. Istovremeno s prijevodom brošura pripremani su i skripta i edukacijski program za one volontere koji su od sredine studenoga do kraja siječnja održavali predavanja u osječkim srednjim školama i domovima. Od 17 odgojno-obrazovnih ustanova (srednje škole i domovi) kojima smo poslali upit za suradnju, pozitivan odgovor dobili smo od njih deset. Obišli smo ukupno 51 razred u srednjim školama te obuhvatili još stotinjak učenika u dva doma.

(Kristina Štajdohar, Silvia Adamčević, Davor Klepo)

Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je 21. prosinca 2016. na Odjelu za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek, a prvi put organizirala ju je Međunarodna udruga studenata medicine – Hrvatska (CroMSIC). Akciji su se, uz studente i djelatnike Medicinskog fakulteta Osijek, priključili i djelatnici KBC-a. Akciju planiramo proširiti i na druge fakultete te predavanjima i radionicama podići svijest o važnosti davanja krvi. Krv možete darovati i neovisno o organiziranim akcijama, svakim radnim danom na Odjelu za transfuzijsku medicinu: ponedjeljkom i petkom od 8 do 14 sati, utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati te srijedom od 8 do 19 sati. (Petra Popijač)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike