Svijet
PUT K STABILNOSTI

Balkanu prijeti novi rat ako se EU ne proširi
Objavljeno 1. veljače, 2017.

Vezani članci

"U VRLO BLISKOJ BUDUĆNOSTI"

Crna Gora ubrzo članica NATO-a

Europska unija zbog svog pristupa zapadnom Balkanu, koji se ogleda u davanju prioriteta stabilnosti, riskira da mora početi surađivati sa sve neslobodnijim i autoritarnijim režimima i pobrka njihovu moć sa stabilnošću, smatra Arlind Puka iz Europskog parlamentarnog foruma za financijske usluge (EPFSF).

Puka misli da Srbiju i Crnu Goru treba ohrabriti na putu k EU otvaranjem novih poglavlja u pregovorima, kako Albaniji treba dati datum za početak pregovora, a Makedoniji pomoći u sporu oko imena s Grčkom, piše EurActiv. Prema njegovu mišljenju, zemlje zapadnog Balkana neće ući u EU prije 2025. zbog ekonomskih problema i nedostataka u području vladavine prava.

- Crna Gora do sada je otvorila 26 poglavlja i privremeno zatvorila dva, dok je Srbija otvorila šest i privremeno zatvorila jedno. Međutim, srpska vlada igra igru balansiranja između Zapada i Rusije. Unatoč činjenici da je kandidat za EU, Srbija ima strateško partnerstvo s Rusijom i nije uvela sankcije Rusiji kao EU. Kako bi odgovorio na to, EU treba pokazati da je ozbiljan oko proširenja. Europa treba zahtijevati od kandidata prilagodbu politici EU-a, EU mora jasno reći zemljama kandidatima da to nije mogućnost, nego obveza - istaknuo je Puka u autorskom tekstu za EurActiv.com.

On smatra i da EU treba prestati gledati na Kosovo kao na "vezani dio" politike prema Srbiji. "Način na koji se EU bavio procesom liberalizacije viza za Kosovo bio je sramotan. Zemlje EU-a su opreznije zbog straha oko imigracije, ali to nije razlog da Kosovo ne dobije zeleno svjetlo”, kaže Puka te dodaje da Albanija zaslužuje datum za početak pregovora s EU-om tijekom ove godine, što će biti signal i za susjedne zemlje. Međutim, sadašnji stavovi EU-a oko te zemlje ne ulijevaju nadu da će se to i dogoditi.

U Makedoniji se EU treba fokusirati na spor s Grčkom oko imena, naveo je Puka dodajući da je prije deset godina ta zemlja bila favorit u reformskom procesu, a danas pati od svih “bakanskih bolesti” - razorene ekonomije, polarizacije, straha od konflikta, manjka perspektive.

Puka smatra da je malo vjerojatno da zemlje zapadnog Balkana uđu u EU prije 2025. s obzirom na gospodarske probleme, veliku korupciju i organizirani kriminal, politički utjecaj na pravosuđe, stopu nezaposlenosti mladih između 34 i 62 posto. “Međutim, proširenje EU-a u regiji treba nastaviti jer će inače posljedice biti kobne. Blokiranje EU integracija destabiliziralo bi regiju u kojoj bi se mogla probuditi burna prošlost”, smatra Puka.

Eduard SOUDIL
Opasnost je i separatistički pokret u Bosni i Hercegovini

Uz to što Europu ometaju vlastiti unutarnji problemi, Rusija i Turska su povećale utjecaj na Balkanu. Posebno Rusija, koja koristi priliku potkopati utjecaj Zapada “raspirujući plamen konflikata i promoviranjem anti-EU poruka”, smatra Puka. Upozorava da bi razvoj političke situacije u posljednje vrijeme lako mogao povećati napetost u regiji. Kao događaje koji idu tomu u prilog navodi uhićenje bivšeg kosovskog premijera u Francuskoj prema potjernici Srbije, slučaj vlaka za Kosovsku Mitrovicu, situaciju u Crnoj Gori i Makedoniji poslije izbora kao i mogućnost separatističkog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Možda ste propustili...

33 OSOBE OZLIJEĐENE U OLUJI

Tornado odnio pet života u južnoj Kini

U OČEKIVANJU NOVOG ORUŽJA UKRAJINCI U PROBLEMIMA

Rusi napreduju na istoku Ukrajine

Najčitanije iz rubrike