Učionica
INTERNI NATJEČAJ SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ZA PRIJAVU ZNANSTVENOISTRAŽIVAČKIH I UMJETNIČKIH PROJEKATA

Programom IZIP-2016 ostvaruju se strateški ciljevi Strategije Sveučilišta
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Već četvrtu godinu zaredom Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku raspisuje interni natječaj za prijavu znanstvenoistraživačkih i umjetničkih projekata. U tu svrhu osigurana su sredstva iz Poslovnog fonda Sveučilišta, a ovaj natječaj jedna je od inicijativa u cilju ostvarenja Strategije Sveučilišta u Osijeku.

U programu IZIP-2016 posebno će se poticati prijave projekata radi uspostavljanja suradnje istraživača Sveučilišta u Osijeku s istaknutim istraživačima s drugih (posebice inozemnih) sveučilišta, a u koje se uključuju mladi istraživači (posebice poslijedoktorandi). Tema projekta treba biti znanstveno aktualna i međunarodno kompetitivna s perspektivom objavljivanja radova u časopisima indeksiranim u međunarodnim bazama WoS ili SCOPUS. Projektni prijedlog treba se uklapati u strategije sastavnica članova projektnog tima. Predlagatelj projekta može biti znanstvenik (znanstveni suradnik, viši znanstveni suradnik ili znanstveni savjetnik) u stalnom radnom odnosu na Sveučilištu u Osijeku, a u projekt je poželjno uključiti asistente, poslijedoktorande i studente Sveučilišta u Osijeku. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci.

Osigurano 900 tisuća kuna

Iz Poslovnog fonda Sveučilišta u Osijeku za program IZIP-2016 osigurano je 900 tisuća kuna, od čega za STEM područje 540 tisuća kuna i za DH+UMJ područje 360 tisuća kuna. Maksimalni iznos koji se pojedinom projektu može dodijeliti je 70 tisuća kuna, a sredstva se mogu koristiti za putne troškove, troškove smještaja i dnevnice istraživača i materijalne troškove (laboratorijski materijal, troškovi provođenja eksperimenata, terenski troškovi, troškovi anketiranja, pribor, papir i drugo).

Projekti se prijavljuju na posebnom obrascu u kome se traže podaci o predlagatelju, gostu istraživaču i suradnicima na projektu. Posebno je potrebno navesti podatke koji opisuju kvalitetu i važnost istraživačkog prijedloga (svrha, metodologija, moguće primjene i rezultati, način uključivanja studenata, radni i financijski plan), podatke o predlagatelju (kratki životopis s popisom do deset izabranih recentnih radova u posljednjih pet godina, popis radova koji su nastali iz prethodno odobrenih projekata ako je predlagatelj već bio voditelj nekog internog znanstvenoistraživačkog projekta), slične podatke o gostu istraživaču i kao poseban prilog - obavezna potvrda o potpori sastavnice.

Prijave na program IZIP-2016 podnose se u elektroničkom i tiskanom obliku. Rok elektroničke prijave je 29. siječnja 2017. do 12 sati na adresu izip2016@unios.hr. Prijavu u tiskanom obliku, uz napomenu "Interni natječaj Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za prijavu na program IZIP-2016" treba dostaviti poštom ili osobno na adresu: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, 31000 Osijek do 29. siječnja 2017. (dan predaje prijave nekom poštanskom uredu).

Anonimni recenzenti

Svaki projekt, koji prođe administrativnu provjeru, ocijenit će bar jedan anonimni recenzent iz polja istraživanja i bar jedan anonimni recenzent iz drugog (ali srodnog polja) na posebnom obrascu za recenzente. Nakon prvog kruga ocjenjivanja provest će se usuglašavanje recenzenata. Recenzente će predlagati prorektori i prodekani/zamjenici pročelnika u pravilu iz reda istraživača i profesora emeritusa Sveučilišta u Osijeku. Imenovat će se paneli od pet stručnjaka kao stručna potpora Povjerenstvu (ponderi, princip evaluacije i prihvaćanja), i to posebno za STEM područje te posebno za DH+UMJ područje. Članove panela predlagat će prorektori i prodekani/zamjenici pročelnika, a imenovat će ih Povjerenstvo za ocjenu projekata. Konačnu odluku o prihvaćanju/odbijanju projekata i iznosu financiranja donijet će Povjerenstvo za ocjenu projekata u sastavu: prof. dr. sc. Rudolf Scitovski, prorektor za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju (predsjednik), prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje (član) i prof. dr. sc. Tomislav Mrčela, prorektor za financije i poslovne odnose (član).

Rezultati natječaja bit će objavljeni na web-stranici Sveučilišta do 28. veljače 2017., a ako sva predviđena financijska sredstva ne budu potrošena, natječaj će se ponoviti. Sva pitanja vezana uz program IZIP-2016 mogu se postaviti isključivo elektroničkim putem na adresu izip2016@unios.hr najkasnije do 23. siječnja 2017., a pitanja i odgovori bit će javno dostupni na web-stranici: www.unios.hr/izip2016.

(Rudolf Scitovski)

Evaluacija dosadašnjih programa

Dosadašnji programi internih znanstvenoistraživačkih i umjetničkih projekata bili su evaluirani na sličan način. Na osnovi ocjena dobivenih u recenzentskom postupku provedeno je rangiranje projekata posebno za STEM područje, a posebno za DH+UMJ područje. Pri tome su se koristile najnovije spoznaje iz teorije odlučivanja, ali i originalni vlastiti pristupi. Tako je, primjerice, način evaluacije projekata iz programa IZIP-2014 objavljen u radu: Željko Turkalj, Damir Markulak, Slavica Singer, Rudolf Scitovski, Research project grouping and ranking by using adaptive Mahalanobis clustering, Croatian Operational Research Review 7(2016), 81-96; dostupno na adresi http://hrcak.srce.hr/index.php?show>clanak&id_clanak_jezik>231899. Način evaluacije projekata iz programa INGI-2015 predstavljen je na 16th International Conference on Operational Research KOI 2016 u radu:

Rudolf Scitovski, Mario Vinković, Kristian Sabo, Ana Kozić, Research project ranking, dostupno na adresi: http://www.unios.hr/istrazivanje/interni-natjecaji/.

Rezultati dosadašnjih programa

Rezultati istraživanja u okviru projekata odobrenih u prethodnim programima vidljivi su na internetskoj stranici Sveučilišta u Osijeku na stranici RADOVI i stranici NOVI IZVRSNI RADOVI. Ove stranice organizirane su kao baze podataka koje se mogu pretraživati po različitim parametrima. U tablici 1 navedeni su osnovni podaci programa: broj prijavljenih i odobrenih projekata po područjima i financijska sredstva po područjima.

Strateški ciljevi

Neki strateški ciljevi iz Strategije Sveučilišta u Osijeku koji se ostvaruju preko programa IZIP-2016:

l Strateški cilj 1.3.: Jačanje znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta glede broja, kvalificiranosti i kompetentnosti nastavnika u znanstveno-nastavnim, nastavnim i suradničkim zvanjima.

l Strateški cilj 2.: Profilirati Sveučilište kao istraživačko sveučilište prema kriteriju znanstvene izvrsnosti. Zajedno s drugim hrvatskim sveučilištima sudjelovati u uspostavi kriterija i mjerila za poticanje i nagrađivanje izvrsnosti u istraživanjima. U tom smislu kvalitetu znanstvenoistraživačkog rada podići na višu razinu, pri čemu važna pretpostavka treba biti međusobna suradnja znanstvenika s različitih sastavnica Sveučilišta. Ovaj strateški cilj precizira se kroz navedene zadatke vezano za radove, projekte i poslijediplomske doktorske i specijalističke studije.

l Strateški cilj 3.: Uspostaviti funkcionalnu međunarodnu suradnju, posebno sa zemljama Europske unije i zemljama u neposrednom okruženju, a radi razmjene iskustava u nastavi i ustroju zajedničkih studija, radu na zajedničkim projektima i zajedničkom objavljivanju znanstvenih radova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike