Svijet
NOVI DRŽAVNI TAJNIK

Rex Tillerson ublažit će Trumpovu retoriku?
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Rex Tillerson, predložen za novog američkog državnog tajnika, u četvrtak je iznio stavove koji odstupaju od stajališta novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, a tiču se ključnih vanjskopolitičkih smjernica glede pitanja širenja nuklearnog oružja, klimatskih promjena i odnosa s Meksikom, prenosi Reuters. Bivši direktor ExxonMobila govorio je prilikom potvrđivanja na mjesto šefa američke diplomacije pred povjerenstvom za vanjske poslove u Senatu, a njegovo je saslušanje trajalo devet sati.

Tillersonovim imenovanjem bez sumnje bi se snažni naftni lobi vratio u vrh američke politike.

Tillerson je kazao da za sada podržava nastavak američkih sankcija Rusiji te da su NATO saveznici s pravom zabrinuti zbog sverastuće agresije Moskve. Senatori su izrazili zabrinutost zbog njegovih veza s Rusijom dok je bio na čelu s ExxonMobila i Trumpovom željom da poboljša odnose s Moskvom. Tillerson je odbio nazvati ruskog predsjednika Vladimira Putina ratnim zločincem i ostavio je vrata otvorena za moguće promjene u američkoj politici sankcija protiv Rusije. "Ostavio bih status quo kako bismo prenijeli da stvari mogu ići bilo kojim putem", kazao je Tillerson i zauze se za "otvoren i iskren" dijalog s Moskvom kako bi bolje razumjeli namjere Rusije.

Preispitati Iran i Kubu

Na upit demokratskog senatora Edwarda Markeya o Trumpovim izjavama da se neće protiviti da američki saveznici, uključujući i Japan, dođu u posjed nuklearnog oružja, Tillerson je odgovorio: "Ne slažem se."

Također je kazao da se ne protivi trgovinskom sporazumu - Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu (TTP) - kojemu se Trump protivi, ali je ocijenio da taj sporazum možda ne služi svim američkim interesima. Ostavio je, međutim, prostora za značajne promjene u nekim politikama administracije Baracka Obame, i u skladu s Trumpovim stajalištima, uključujući trgovinski sporazum s Kubom i nuklearni sporazum s Iranom za koje je kazao da se moraju potpuno nanovo razmotriti. Nije, međutim, pozvao na trenutni raskid sporazuma iz 2015. u kojem se Teheran obvezao da će zauzdati svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje gospodarskih sankcija. Trump je, međutim, najavljivao potpuno odbacivanje tog sporazuma.

Protiv gradnje zida

Tillerson je Meksiko nazvao "dugogodišnjim prijateljem i susjedom svoje zemlje" i njegovi su odgovori u svezi s Meksikom bili "smireni i odmjereni", navodi Reuters, podsjećajući da je Trump najavio gradnju zida na granici s Meksikom, a meksičke imigrante nazvao trgovcima drogom i silovateljima. Na pitanje vjeruje li da su klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem kazao je da "rizik od klimatskih promjena postoji i da bi posljedice mogle biti dovoljno ozbiljne, što bi nalagalo poduzimanje određenih mjera". Dodao je, međutim, da je sposobnost predviđanja učinka stakleničkih plinova "jako ograničena".

U očitoj opreci s nekim Trumpovim stajalištima, Tillerson je također kazao da "ne vidi potrebe za registrom muslimana", dodavši da ne podržava upiranje prstom u bilo koju skupinu.

Vuk TEŠIJA/H
PUTINOV PRIJATELJ I DOBAR POZNAVATELJ BLISKOG ISTOKA

Rex Wayne Tillerson (1952) američki je biznismen koji je bio na čelu tvrtke ExxonMobil od 2006. do 2016. godine. O kakvom je profilu riječ dovoljno govori da je naftna kompanija ExxonMobile šesta tvrtka po prihodima u cijelom svijetu, što znači da je Tillerson raspolagao s više novca nego što ih ima većina zemalja svijeta u svojem proračunu. Tillerson se nakon inženjerske diplome na Sveučilištu Austin u Texsasu zaposlio u Exxonu. Godine 1989. postao je glavni Exxonov menadžer za SAD, a nakon toga i šef Exxona u Jemenu. Nakon što je predložen za državnog tajnika, mediji su počeli pisati o tome kako je Tillerson bio u vrhu Exxona tijekom zajedničkog europskog projekta pod nazivom Infineum, kada je poslovano s Iranom, Sirijom, i Sudanom dok su te države bile pod sankcijama SAD-a. No, mnogo je kontroverznija informacija kako je Tillerson bio i na čalu zajedničke naftne kompanije SAD-a i Rusije pod nazivom Exxon Neftegas te je bio u vrlo dobrim poslovnim i privatnim odnosima s Vladimirom Putinom.

Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike