Svijet
UPOZORENJE

U Europu bi se moglo vratiti 2000 džihadista
Objavljeno 27. prosinca, 2016.

Vezani članci

BITKA ZA ALEP

Teroristi gube potporu SAD-a

Europska unija suočena je s mogućnošću povratka dvije do dvije i pol tisuće radikaliziranih osoba koje su se borile na strani terorista na ratištima u Siriji i Iraku, i taj se podatak odnosi na svih 28 država članica, pa su neozbiljne tvrdnje kako će se tisuće njih vratiti samo u Bosnu i Hercegovinu, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u intervjuu koji je objavila televizija N1.

Mektić je ponovo polemizirao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović zbog njenih nedavnih ocjena o razmjerima terorističkih prijetnji u BiH, ističući kako je rječ o "neodmjerenim" i "neutemeljenim tvrdnjama".

Za podatak o dvije do dvije i pol tisuće potencijalnh terorista koji su prijetnja EU-u pojasnio je kako je razmijenjen na nedavnom sastanku čelnika sigurnosnih službi održanom na slovenskom Brdu kod Kranja te on sam po sebi demantira tvrdnje hrvatske predsjednice u odnosu na BiH.

"Ja mislim da je to potpuno neodmjerena i ni na čemu utemeljena izjava", rekao je Mektić koji je utvrdio kako je moguće da je hrvatsku predsjednicu netko namjerno izmanipulirao kada joj je dostavio podatke o tome da bi se u BiH moglo vratiti na tisuće radikaliziranih osoba.

Mektić je postavio pitanje kako je uopće netko pomislio da bi na tisuće potencijalnih terorista uopće bilo pušteno ući u BiH. "Mislim da joj je to netko zlonamjerno dao kako bi je diskreditirao", kazao je ministar sigurnosti BiH.

Dodao je kako u svakom slučaju nije zadaća predsjednika država da javno govore o obavještajnim podacima i informacijama vezanim uz terorizam nego je to posao sigurnosnih službi koje trebaju procijeniti je li neka informacija pouzdana i sukladno tome odlučiti što poduzeti.

Mektić je ponovno iznio podatak kako se u BiH sa sirijskog i iračkog ratišta vratilo 46 osoba od kojih je 20 već procesuirano, a sve su predmetom kaznene obrade. Za preostalih 115 bosanskohercegovačkih državljana, koliko ih prema podacima policijskih i obavještajnih agencija tamo još uvijek boravi, Mektić drži kako se najvjerojatnije neće ni vratiti u BiH. Razlog tomu, kako je pojasnio, precizne su informacije u posjedu policije što su oni tamo radili i kakve su zločine počinili i zbog čega mogu očekivati odgovornost pred zakonom.

Eduard SOUDIL/H
Isilovci imaju sve manje prostora u Iraku i Siriji

Ono što dodatno otvara mogućnost povratka ili pokušaja povratka većeg broja radikaliziranih pojedinaca s ratišta u Iraku i Siriji u Europu je i činjenica da samoproglašena Islamska država sve teže zadržava teritorij pod svojom kontrolom. Posebice se to u ovom trenutku odnosi na irački Mosul i okolno područje, a uskoro se očekuje i napad na Raqqu, posljednji veći grad u Siriji pod kontrolom ISIL-a. S obzirom na ratna razaranja ponovno se povećava broj izbjeglica iz Iraka i Sirije među kojima zasigurno ima i džihadista.

Najčitanije iz rubrike