Svijet
ZAVRŠNE RIJEČI HAŠKOG TUŽITELJSTVA:

Ratko Mladić bio je središnja figura masakra u Srebrenici
Objavljeno 5. prosinca, 2016.

Tužitelji Haškog tribunala u završnoj su riječi na suđenju za ratne zločine Ratku Mladiću, u ponedjeljak u Haagu, ocijenili da je dokazano njegovo sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, kao i njegova središnja uloga u masakru u Srebrenici.

“Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić bio je središnja figura masakra nad tisućama muslimana iz Srebrenice 1995. godine”, ustvrdio je zastupnik optužnice na početku završne riječi u procesu za ratne zločine koji ICTY vodi protiv Mladića. Tužitelj Alan Tieger rekao je da su “masovni kriminalni napori u bosanskim općinama, Sarajevu i Srebrenici te uzimanje talaca četiri udružena zločinačka pothvata kako bi se stvorila srpska država na velikim dijelovima teritorija BiH sa što manje neprijatelja”. Pod neprijateljima s kojima se ne može živjeti, prema riječima tužitelja Tiegera, zapovjednik vojske bosanskih Srba general Mladić i vođa Srba Radovan Karadžić, podrazumijevali su muslimane i Hrvate. Tieger je, govoreći o srebreničkom masakru rekao da je Mladić ušao u Srebrenicu i pred kamerama rekao kako je “došlo vrijeme za osvetu Turcima”, a idućih dana, počevši od 11. srpnja 1995., oko 8000 Srebreničana, među kojima i dječaci od 12 godina, “bili su sustavno ubijani”.

Obrazlažući stajališta iz dokaznog postupka, zastupnik Tužiteljstva ICTY-ja naveo je da su postrojbe bosanskih Srba, u namjeri da silom radikalno promijene etničku sliku, u ljeto 1992. kontrolirale čak 75 posto teritorija BiH. Tieger je, ilustrirajući svoje navode, citirao nekadašnjeg izvjestitelja UN-a Poljaka Tadeusza Mazowieckog, da “etničko čišćenje nije posljedica rata, nego njegov cilj koji se postiže ubojstvima, prebijanjima, silovanjima i uništavanjem”. Komentirajući ratnu situaciju u Srebrenici Tieger je podsjetio na Mladićevu zapovijed, direktivu broj 3 iz 1993. godine, kojom je general VRS-a izdao nalog prema kojem se neprijateljske snage moraju istjerati “zajedno sa stanovništvom”. Tužitelj Tieger citirao je Mladićeve riječi da bi: “...muslimani platili cijenu još 1993. da se nije umiješala međunarodna zajednica”, spriječivši pad Srebrenice te godine, nakon čega je ovaj gradić na istoku BiH bio pod zaštitom UN-a. Tužitelj je, dalje obrazlažući Mladićeve ratne nakane i ciljeve, naveo njegovu izjavu iz 1994. kako snage VRS-a moraju ispuniti krajnji cilj, a to je “potpuno srpsko Podrinje”, te da je “ključni zadatak protjerivanje muslimana iz srebreničkog džepa”, kako bi se, prema Mladićevim riječima, stvorila “svesrpska država u kojoj će biti što manje neprijatelja”.

Tužiteljstvo za završnu riječ ima vremena do srijede, a sa završnom riječi obrana bi trebala početi u petak. H

IZBJEGAVANJE OSOBNE ODGOVORNOSTI

Tieger je pred sucima ICTY-ja rekao i da je tijekom rata u BiH Sarajevo bilo pod okupacijom i “pod čekićem” Mladićeve vojske, izloženo svakodnevnom granatiranju i snajperskoj vatri. Pozivajući se na iskaze većine svjedoka, tužitelj je rekao da je "primarni cilj bio je raširiti teror među civilnim stanovništvom", istovremeno odbacivši tvrdnje obrane da je Mladić bio "dobročinitelj i zaštitnik" muslimana i Hrvata. Tieger je osporio pokušaje Mladićeve obrane da generala VRS-a prikaže kao "slabu" i "marginaliziranu ličnost", a da za zločine, pokušavajući izbjeći osobnu odgovornost, optuži Karadžića.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike