Svijet
SIRIJSKI SAVEZNICI U AKCIJI

Rusi napali Alep:
“Bježite ili umrite”
Objavljeno 16. studenog, 2016.

Iračke snage zauzele su više od trećine istočnog dijela Mosula, priopćio je glasnogovornik iračkih oružanih snaga Saad Maan, a vijest stiže četiri tjedna nakon pokretanja ofenzive u cilju vraćanja kontrole nad gradom iz ruku sunitskih džihadista samoproglašene Islamske države. Ofenziva na Mosul pokrenuta je 17. listopada iz smjera sjevera, istoka i juga. Snage na istočnom krilu prve su stigle do Mosula, a iračke specijalne protuterorističke postrojbe zauzele su više gradskih četvrti. Na južnoj bojišnici snage ministarstva unutarnjih poslova približavaju se zračnoj luci Mosul. IS je 2014. zauzeo golema područja sjeverno i zapadno od Bagdada. Osim većeg dijela Mosula, IS i dalje kontrolira grad Tal Afar te područja u zapadnoj pokrajini Anbar.

Istovremeno, nakon 24-satnog ultimatuma koji su dobili pobunjenici protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da napuste grad Alep u kojemu se nalaze u okruženju, počela je velika sirijsko-ruska ofenziva na gotovo sve gradske četvrti. Sirijski zrakoplovi prvi put nakon mjesec dana bombardirali su istočni, pobunjenički dio Alepa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, a ruska vojska pokrenula je veliku ofenzivu protiv ekstremista u pokrajinama Idlib i Homs. Rusko i sirijsko zrakoplovstvo prekinulo je napade 18. listopada, tri dana prije primirja koje je, prema tvrdnjama Moskve i Damaska, trebalo omogućiti izlazak pobunjenika iz istočnog Alepa. Obnova napada na najveći sirijski grad podudara se s pokretanjem velike ruske zračne ofenzive na ekstremističke skupine u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib i zapadnoj Homs.

- Danas smo pokrenuli veliku operaciju na položaje tzv. Islamske države i Fronte Fateh al-Šarm (bivša al-Nusra) u regijama Idlib i Homs - rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dodao je da je u ofenzivu prvi put u povijesti ruske mornarice u borbe uključen nosač zrakoplova “Admiral Kuznjecov” koji se sada nalazi uz sirijsku obalu Sredozemlja. Prema njegovim riječima, u operaciji sudjeluje i ruska fregata "Admiral Grigorovič", koja je ispalila krstareće rakete “Kalibr”, a koriste i sustave “Bastion”. Ciljevi pomorske skupine koju predvodi "Admiral Kuznjecov", prema riječima ruskog ministra obrane, bila su mjesta gdje su koncentrirani militanti, njihova industrijska i postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja. "Tijekom posljednjeg tjedna militanti su kemijsko oružje koristili dva puta", rekao je Šojgu.

Oko 300.000 ljudi živi pod opsadom vladinih snaga u istočnom Alepu. Izvješća govore da im nedostaju hrana, voda, struja i lijekovi. CNN javlja kako su mnogi stanovnici u istočnom, pobunjeničkom dijelu Alepa, primili zastrašujući i uznemirujući SMS: “Bježite ili umrite”. Tu je poruku najvjerojatnije poslao sirijski režim Bašara al-Asada.

Eduard SOUDIL/H
zaštita ruskih jedinica i isporuka humanitarne pomoći

Govoreći o sigurnosti ruske pomorske skupine, vojnika koji se nalaze u Alepu te u mjestima Tartus i Hmeymim, Šojgu je rekao da brodove i kopnene baze sigurno prekrivaju raketni sustavi S-300 i S-400, kao i obalni sustavi "Bastion" koji mogu odmah odgovoriti na svaku prijetnju. Istovremeno, inženjerijske jedinice ruske vojske i stručnjaci obnovili su dionicu pruge Tartus - Jableh u Siriji. Ovom će se prometnicom prvi put u mnogo godina lakše dostavljati humanitarna pomoć područjima teško pogođenim ratom. Sirijska je vlada poslala prvi vlak u provinciju Latakija, 65 kilometara dugom dionicom željeznice koja povezuje luku Tartus i grad Jableh. "Isporučeno je 27 tona humanitarne pomoći koja će biti podijeljena lokalnom stanovništvu koje je najviše pogođeno sukobima", izjavio je glasnogovornik ruskog Centra za pomirenje u Siriji, pukovnik Aleksandar Gubanov.

Možda ste propustili...

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike